Universitatea din Craiova a onorat încă un academician de valoare

0
421

Ieri, în prezenţa conducerii Universităţii din Craiova şi a unei audienţe numeroase, profesorul universitar doctor Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române a primit cea mai înaltă distincţie a instituţiei de învăţământ superior din Craiova – „Doctor Honoris Causa”.

 Academicianul Basarab Nicolescu s-a născut pe data de 25 martie 1942, la Ploieşti, tatăl său fiind luat prizonier, în 1942, pe frontul rusesc, fiind eliberat în mai 1948. În 1959, a fost medaliat cu aur la prima Olimpiadă Internaţională de Matematică, la Braşov. Între 1965-1968 a fost profesor la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti. Pe fondul destinderii politice din acei ani, beneficiază de o bursă de studii în Franţa şi alege să rămână acolo. Este, la orogine, profesor de4 fizică, specializat pe Fizica cuantică, una dintre cele două mari pasiuni ale sale. Cea de-a doua este filosofia şi, avându-i mentori pe psihologul Carl Gustav Jung, fizicianul Wolfgang Pauli şi filosoful Ştefan Lupaşcu, descide calea unei noi abordări a cunoaşterii, dar şi a fiinţei, tema transdisciplinarătăţii fiind tema sa centrală de cercetare.

„Laudatio” primit cu aplauze

Manifestarea de ieri a fost deschisă de prof. univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova, care a ţinut să precizeze că „toate programele noastre de cercetare, din ultimii ani, s-au bazat pe încurajarea transdisciplinarităţii. Suntem, astăzi, onoraţi că-i putem acorda această înaltă distincţie domnului academician Basarab Nicolescu. Acesta este, fără doar şi poate, unul dintre vârfurile de lance în această tendinţă a cercetării  ”. „Laudatio”, primit cu aplauze de către auditoriu, a fost susţinut de prof.univ.dr.  Ionel Buşe, care a menţionat: „Într-una dintre confesiunile sale, domnul Basarab Nicolescu spunea că: „Dacă Dumnezeu mi-ar oferi posibilitatea să încep o nouă viaţă, aş urma exact aceeaşi cale- fizica cuantică şi transdisciplinaritatea”. Aceştia sunt, dealtfel, cei doi piloni ai gândirii domnului profesor. A primit numeroase premii internaţionale, a publicat 13 cărţi şi a coordonat alte 14 lucrări. Felicitări, domnule Profesor pentru tot ceea ce aţi realizat şi suntem mândri că aţi acceptat decernarea acestui titlu din partea Universităţii din Craiova”.

Legături strînse cu Universitatea din Craiova

Foarte volubil, cu o uşoară emoţie, Basarab Nicolescu a ţinut să precizeze: „Sunt onorat să primesc acest titlu. Am avut plăcerea să colaborez cu Universitatea din Craiova încă din 2001, timp de 10 ani, în cadrul reţelei naţionale de dialog între ştiinţă şi religie, sub auspiciile Fundaţiei americane „John Templeton ”. Legătura mea cu Craiova s-a consolidat prin faptul că doi dintre cei mai străluciţi doctoranzi ai mei, Petrişor Militaru şi Luiza Mitu sunt din acest oraş”.