Opera „Otello”, pe scena craioveană, într-o distribuție internațională

0
146

Soliști din Italia și Serbia, dar și din București, urcă astă-seară pe scena Operei Române Craiova într-o nouă reprezentație cu opera „Otello” de Giuseppe Verdi. Spectacolul începe la ora 19.00 și are loc în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional „Elena Teodorini”. Regia artistică îi aparține regizorului Rareș Zaharia (Franța), iar scenografia, lui Răsvan Dragănescu.

Spectacolul îi are în distribuție pe tenorul italian Francesco Anile (în rolul Otello), care, împreună cu baritonul Ștefan Ignat (Iago), se întorc de la Metropolitan Opera New York, unde au realizat premiera aceleiași opere. Li se alătură, în rolul Desdemonei, Nicoleta Ardelean (Constanţa), o soprană cu o impresionantă carieră internațională, aclamată pe scena celebrei Opere „La Scalla” din Milano.

De asemenea, evoluează Liviu Indricău – București (Cassio), Bogdan Olaru (Roderigo), Ljubica Vranes – Serbia (Emilia), Sorin Drăniceanu (Lodovico), Dragoș Drăniceanu (Montano), Adrian Grădinaru (Un sol). Își vor da concursul Orchestra și Corul Operei Române Craiova, la pupitrul dirijoral aflându-se maestrul Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Având la bază piesa omonimă a lui William Shakespeare, „Otello” – penultima dintre lucrările lui Verdi, pe un libret italian de Arrigo Boito – a avut premiera pe 5 februarie 1887 la Teatrul Scalla din Milano. Acțiunea se petrece la sfârșitul anilor 1400, într-un orășel de pe coasta insulei Cipru, și evocă drama iubirii dintre maurul Otello și frumoasa Desdemona. Încercarea perfidă a lui Iago de a-i despărți pe cei doi și de a-l îndepărta de la conducere pe Otello, guvernatorul Ciprului, pentru a-i lua locul, se sfârșește într-o tragedie ce a dus la crearea uneia dintre cele mai frumoase și renumite opere, o adevărată capodoperă a compozitorului Giuseppe Verdi.