„Semnarea noului protocol reconfirmă dinamica raporturilor româno – moldovene în domeniul agriculturii”

0
154

Săptămâna aceasta a fost reînnoit la Chişinău, Republica Moldova, Protocolul Bilateral de Cooperare Interinstituţională între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) din Republica Moldova.  Protocolul a fost semnat de Mihail-Spătărelu Puţintei, director general APIA şi  Petru Maleru, director AIPA. 

„Având în vedere rezultatele fructuoase ale cooperării din anii anteriori,concretizate prin organizarea unor serii de întâlniri, seminarii şi instruiri pentru experţii AIPA, cele 2 instituţii    şi-au exprimat interesul şi disponibilitatea de a continua cooperarea şi schimbul de experienţă şi bune practici, prin semnarea unui nou protocol de colaborare. Acesta marchează cel de-al cincilea an de cooperare interinstituţională, ca urmare a semnării primului acord de cooperare între cele două părţi în anul 2010”, se precizează într-un comunicat de presă al APIA Dolj. În cadrul protocolului, APIA va acorda asistenţă AIPA în procesul de stabilire a unor politici, practici şi proceduri uniforme în domeniul stimulării investiţiilor în sectorul agricol.

Se va aprofunda colaborarea în domeniul instruirii personalului

Totodată, APIA va asista AIPA în procesul de implementare şi perfectarea sistemului de management şi control intern, în scopul asigurării unei gestiuni eficiente a fondului de subvenţionare în cadrul instituţiei din Republica Moldova. De asemenea, se va aprofunda colaborarea în domeniul instruirii personalului din aparatul central şi din oficiile teritoriale ale AIPA, prin organizarea în continuare a şcolilor de vară/iarnă, atât în România, cât şi în Republica Moldova, dar şi din ţările membre ale UE pentru conferențierea în beneficiul experților AIPA sau a reprezentanţilor fermierilor din Republica Moldova. „Semnarea noului protocol de cooperare reconfirmă dinamica accentuată a raporturilor româno – moldovene în domeniul agriculturii, continuând seria schimburilor de experienţă şi bune practici iniţiate şi derulate în cursul anilor precedenţi între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) din Republica Moldova, se mai precizează în comunicat.