Cine va conduce destinul minorităţii româneşti în Serbia ?!

1
89

Duminică, 26 octombrie, românii din Serbia şi-au decis viitorul. Din păcate, prezenţa la vot nu a fost una convingătoare. Doar 35 la sută din românii înscrişi pe listele electorale speciale s-au prezentat la urne.  Oamenii spun că au fost ameninţaţi şi şantajaţi. Cu ceva timp înainte ei au primit mai multe telefone prin care li s-a sugerat că ar fi foarte bine dacă ar sta acasă, iar la vot „să se ducă doar cine trebuie…”. Deşi Guvernul Serbiei a promis că nu se va implica în aceste alegeri, sunt voci care susţin contrariul, acesta este motivul pentru care pe ultima sută de metri în laboratoarele Belgradului s-au creionat din birou două liste.

Noul Consiliu Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS) nu este cu mult diferit de precedentul. Elementul de noutate care merită apreciat este prezenţa a doi români, care au muncit foarte mult pentru a putea accede în acest Consiliu şi de la care sunt multe aşteptări : Boian Barbucic din Bor şi Tihan Matasarevici, Kladovo. Pentru că lucrurile bune se fac din interior, acolo se poate schimba o decizie proastă cu una bună. Adică, numai aşa se poate trece de la vorbe la fapte. Dar să nu trecem cu foarte mare uşurinţă peste un moment extrem de important, o mână întinsă Serbiei, eveniment cu o simbolistică deosebită, care i-a dat curaj Serbiei. Am putea spune chiar o alternativă la UE, de ce nu… Este vorba de vizita bine programată a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.  În săptămâna în care Putin a descins la Belgrad şi a invitat „fraţii sârbi“ – vi se pare cunoscută construcţia ?! –  să i se alăture într-o nouă bătălie, Statele Unite au luat o măsură fără precedent împotriva unei ţări membre NATO şi UE. Au pus pe lista neagră zece personalităţi ungare suspectate de corupţie, mulţi oameni de încredere ai premierului Orban, cărora le-a interzis intrarea în SUA. Bine veţi spune că nu vedeţi legătura dintre Ungaria şi Serbia, dar nu puteţi să spuneţi că nu găsiţi elementul de legătură, Moscova.

6500 de alegători au fost prezenţi la vot

Dar cine va conduce pe mai departe destinul minorităţii româneşti în Serbia ?! Rezultate finale, au fost publicate pe pagina oficială a Comisiei Electorale Regionale (RIK) (http://www.rik.parlament.gov.rs/). De aici aflăm că din cei 6500 de alegători prezenţi, aproape 3000 au votat Lista nr. 1 – „Lista unită – Daniel Petrovici”. Această listă a câştigat cele mai multe locuri în viitorul Consiliu, dar nu suficiente pentru a crea o majoritate. Aşa că înţelegeţi de ce s-au mai lansat pe ultima sută de metri alte două liste. Se anticipa şi acest rezultat. Lista condusă de Petrovici, aşadar, nu are o majoritate confortabilă în CNMNRS, dar are 10 locuri. Lista nr 2 – „Iniţiativa Românilor din Serbia – Boian Barbucic” a câştigat două din cele 23 de mandate în viitorul CNMNRS şi acesta poate fi considerat un succes al luptei pentru păstrarea culturii şi identităţii româneşti în Valea Timocului. Această listă a fost votată de 655 de alegători. Lista nr. 3 – Stevan Mihailov – 1588 voturi, a obţinut cinci mandate; Lista nr. 4 – Dorinel Stan – 652 voturi – două mandate; Lista nr. 5 – Ion Cizmaș – 873 voturi – 3 mandate; Lista nr. 6 – Ionel Omoran – 246 voturi – niciun mandat; Lista nr. 7 – Todorel Rașa – 313 voturi – un mandat.

Componenţa noului CNMNRS :

 1. Daniel Petrovic;
 2. Marcel Dragan;
 3. Nataša Tosic;
 4.  Nicu Ciobanu;
 5. Vasile Barbu;
 6. Lenuţa Ţăran;
 7. Marinel Bugar;
 8. Gracijan Petrovic,
 9. Anişoara Ţăran,
 10. Marin Meić,
 11.  Boian Bărbuţă;
 12. Tihan Matasarevici;
 13.  Stevan Mihailov
 14. Ion Omoran,
 15. Evelina Ranisav Tapavicki
 16. Nelu Ardelean
 17. Daniel Magdu
 18. Dorinel Stan
 19.  Daniel Ungur
 20. Ion Magda
 21. Ion Cizmas
 22. Minerva Trailovici-Condan
 23. Todorel Raşa.

1 COMENTARIU

Comments are closed.