Etnobotanicele, moarte la pliculeţ

0
358

Medicii, dar şi specialiştii antidrog se arată tot mai îngrijoraţi de numărul mare al consumatorilor de etnobotanice. În ultima perioadă zeci de tineri au ajuns la Urgenţă în stare gravă din cauza substanţelor cu efecte psihotrope, fenomenul dovedindu-se a fi tot mai greu de stăpânit.

Consumatorii de etnobotanice sunt foarte greu de depistat chiar şi atunci când ajung la spital. Din cauza faptului că substanţele chimice ce se găsesc în compoziţia etnobotanicelor sunt tot timpul altele, analizele sunt practic inutile. De obicei, medicii îşi dau seama că este vorba de un consumator analizând comportamentul acestuia şi ţinând cont de faptul că alcoolemia sa este zero. Aşa se face că numărul celor care ajung la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova cu probleme generate de consumul de substanţe halucinogene este destul de greu de stabilit.

Etnobotanicele, mai periculoase decât heroina

Deşi în conştiinţa consumatorilor, etnobotanicele sunt mai puţin nocive decât celelalte tipuri de droguri, specialiştii contrazic această teorie avertizând că pericolul este, de fapt, mult mai mare. Potrivit acestora, substanţele cu efecte psihotrope au prezentat în multe cazuri efecte adverse mai grave chiar decât heroina ori cocaina. Cu toate acestea, în continuare, tipurile de droguri care au cunoscut o adevărată explozie din punct de vedere al numărului de consumatori sunt tocmai acestea, comercializate sub numele de etnobotanice.

Deşi există o listă cu substanţele interzise, autorităţilor le este practic imposibil să anticipeze ce substanţe noi sunt create în laboratoarele producătorilor. O simplă  schimbarea chimică poate scoate un produs în afara listei de produse interzise. Din acest motiv şi lupta împotriva consumului de substanţe cu proprietăţi psihotrope este dificil de dus. De cele mai multe ori totul se rezumă la protecţia oferită de familie, şcoală şi cercul de prieteni. „Deseori părinţii cred că educaţia este responsabilitatea şcolii. Acest lucru este adevărat în ceea ce priveşte dobândirea unor abilităţi, însă la fel de important este că în familie se dezvoltă bazele personalităţii, cunoştinţelor, abilităţilor şi practicilor. Este foarte important ca un tânăr să beneficieze de atenţie şi de sfaturi pentru a evita apariţia unor probleme cu drogurile”, a declarat Florin Nicolăiţă, de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj.

Campania „Absentul” în judeţul Dolj

Pentru a preveni consumul de etnobotanice, Agenţia Naţională Antidrog a lansat prima campanie centrată pe prevenirea consumului de către tineri a substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive.

Campania, denumită „Absentul” transmite mesajul „Este mutarea ta. Fără etnobotanice!”. Obiectivul principal este acela de sensibilizare şi conştientizare a adolescenţilor şi tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani din unităţile de învăţământ, sistemul de protecţie a copilului şi comunitate, cu privire la riscurile consumului acestor substanţe. Problematica consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive este de dată relativ recentă nu doar în România ci în toate statele membre ale spaţiului comunitar, neexistând încă un răspuns eficient în plan legislativ care să contribuie la diminuarea fenomenului.

„În aceste condiţii, singurele tipuri de programe, proiecte şi intervenţii de impact care pot contribui la diminuarea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive sunt cele de prevenire prin informarea populaţiei generale şi categoriilor vulnerabile în legătură cu riscurile consumului. Toate acestea ar trebui să determine în timp creşterea influenţei factorilor de protecţie individuali şi sociali şi scăderea factorilor de  risc. Programele alternative de petrecere a timpului liber reprezintă o altă categorie de programe care îşi dovedesc eficienţa în timp”, mai spus Florin Nicolăiţă.

În cadrul acestei campanii, reprezentanţii CPECA Dolj au discutat cu elevi din mai multe unităţi de învăţământ doljene, iar luni vor fi prezenţi la Universitate pentru o întâlnire cu studenţii.