Deschiderea stagiunii 2020-2021

0
1669

         Deschiderea Stagiunii 2020/2021 a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova va fi un regal al muzicii româneşti, cu doi invitaţi de excepţie – dirijorul CRISTIAN OROŞANU şi solistul EMIL VIŞENESCU – nume consacrate ale scenei naţionale şi internaţionale. Evenimentul va avea loc vineri, 2 octombrie 2020, ora 19:00, în sala de concerte a instituţiei noastre, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare.

           Printre semnatarii actului de naştere s-au numărat Ion Nonna Otescu, Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, Filip Lazăr, Dimitrie Cuclin, Mihail Andricu, Theodor Rogalski, Gheorghe Dima, Tiberiu Brediceanu, iar George Enescu – aflat în străinătate – a acceptat să devină preşedintele Societăţii Compozitorilor Români (actuala UCMR). În programul serii sunt trei lucrări reprezentative ale artei componistice româneşti: Mihail Jora – „La Piaţă”, suită simfonică (orchestraţia: Andrea Riderelli), Adrian Iorgulescu – Concertul pentru clarinet, orchestră de coarde, pian şi percuţie (primă audiţie) şi Tiberiu Olah – Simfonia nr. 1.

Cristian Oroşanu este un artist carismatic, un amestec de pasiune, hotărâre şi claritate elegantă a expresiei, care se distinge printr-un vast repertoriu, îmbinînd 35 de titluri de operă şi peste 500 de lucrări simfonice. Cariera sa internaţională a început în 2005, cînd a obţinut premiul al 2-lea al Concursului Internaţional Malko de la Copenhaga, premiul Criticii Muzicale din România şi angajamentul de a dirija Orchestre de Paris la Festivalul liric de la Aix-en-Provence. Cristian Oroşanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre la Hyogo în Japonia şi a creat orchestra „Kamerata Kronstadt” în România. Este pasionat de proiecte inovatoare, care sparg tiparele clasice. Astfel, creează o orchestră internaţională de seniori şi plănuieşte o serie de concerte dedicate mediului înconjurător sănătos. Dorind să continue tradiţia pedagogică preluată de la maestrul Bugeanu, Cristian Oroşanu a fost timp de 6 ani profesor de dirijat la Universitatea de muzică „G. Enescu” din Iaşi şi a organizat cu succes mai multe cursuri internaţionale de măiestrie. În ultimii ani a făcut parte din juriul Concursului Internaţional de dirijat „Jeunesses Musicales” la Bucureşti.

             Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, clarinetistul Emil Vişenescu a urmat studiile de masterat în Elveţia, în cadrul Hochschule für Musik und Theater din Berna-Biel, avându-l ca profesor de clarinet pe Ernesto Molinari. În anul 2010, şi-a încheiat studiile universitare de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, urmând ca în 2014 să devină Profesor Doctor Asociat al aceleiaşi instituţii. Între anii 1992 şi 1997 a participat la diverse cursuri de măiestrie, având îndrumători pe: Stephan Korody-Kreuzer, Joszef Balogh, Aurelian Octav Popa, Karl Leister, Walter Boeykens. Emil Vişenescu este laureat al concursurilor internaţionale de clarinet „Aurelian Octav Popa” (1994), „Jeunesses Musicales” (1996), „Martha Moser Award-Biel” (2000) şi „Tschumi-Preis Musik” din Berna (2002). Începând din anul 1993, este clarinetist în orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, membru fondator al trioului „Mozaic”, membru al ansamblului „Profil Simfonietta” şi membru al orchestrei de cameră „Virtuozii”, Bucureşti.

DANIELA MIRELA DRAGOTĂ