Întreprizătorii doljeni au participat la sesiunea de informare „Schema de ajutor de stat instituită prin HG 807/2014„

0
402

Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Dolj şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova au organizat ieri, sesiunea de informare „Schema de ajutor de stat instituită prin HG 807/2014„. Intreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou–înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii 31/1990.

SONY DSC

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, dr. Dragoş Troanţă R. Turculeanu a subliniat în cadrul acestui eveniment, că cele două instituţii şi-au propus promovarea şi mediatizarea la nivel teritorial a schemei de ajutor de stat instituită de HG 807/2014 prin întâlniri cu frecvenţă lunară cu operatorii economici la sediul Camerei de Comerţ Dolj. Cel de-al doilea eveniment va fi organizat pe data de 25 septembrie 2018 la sediul Camerei de Comerţ.

„Camera Dolj este prima la nivel regional care a încheiat un acord de colaborare cu Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova pentru promovarea şi mediatizarea la nivel teritorial a schemei de ajutor de stat instituită de HG 807/2014. Astfel, noua conducere a Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Dolj, înţelegând perfect realităţile şi transformările cu care se confruntă operatorii economici, şi-a propus să redevină vocea şi motorul principal de sprijin pentru mediul de afaceri din Regiunea Olteniei, îndeplinind astfel scopul pentru care Camera a fost creată – acela de a informa, reprezenta şi susţine interesele membrilor săi şi ale comunităţii de afaceri”, a subliniat preşedintele CCI Dolj.

Se acorda sume sub forma de granturi de la bugetul de stat

Hotărârea de Guvern nr. 807/2014, modificată prin H.G. nr. 476/2018, prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, dezvoltarea regională prin sprijinirea investiţiilor de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf. Se acorda sume sub forma de granturi de la bugetul de stat pentru cheltuieli eligibile de natura activelor corporale şi necorporale, precum şi cele legate de închirierea construcţuiilor aferente investiţiei iniţiale. Sunt eligibile investiţiile care se realizează în toate sectoarele de activitate, cu excepţia celor menţionate la art. 15 din HG 807/2014, cu modificările ulterioare, precum şi în „Lista sectoarelor de activitate pentru care nu se acordă ajutoare de stat.”

 

Cele mai importante modificări aduse HG 807/2014 anul acesta sunt următoarele:

Valoarea minimă a investiţiei s-a diminuat la 13,5 milioane lei (aprox 3 mil euro),

Bugetul mediu anual al schemei este de 638 mil lei, echivalentul a 145 mil euro,

Operatorul economic poate demara proiectul de investiţii după depunerea cererii de acord de finanţare, pe riscul său,

Cererile de acord pentru finanţare se depun în sesiune continuă până la epuizarea bugetului anual.