Cum a ajuns primarul comunei Leu să-l cunoască lumea

0
1635

Comuna Leu, la 25 de km de Craiova : nu este deloc ascunsă, fiind traversată şi de un drum naţional, dar şi de calea ferată, cu staţie, pentru anumite garnituri de tren. Evenimentul feroviar recent a adus comuna Leu în atenţie deplină şi dacă despre primarul Iulian Cristescu, doar localnicii ştiau, ce ştiau, au început şi alţii să-l vorbească de bine. Nu exagerăm deloc, fiindcă Iulian Cristescu are ocazia să-şi prezinte comuna. Sunt investiţii importante, atât cu fonduri europene, cât şi din cele guvernamentale sau din resurse proprii, care,  ori au fost deja puse în aplicare, ori sunt în plin proces de implementare. În comunitate se munceşte bine, iar rezultatele încep să se vadă.

Asfaltarea străzilor, o oportunitate care şi-a dovedit eficienţa

 În comuna Leu, putem vorbi de o chibzuinţă a factorilor responsabili din administraţia publică locală, în ceea ce priveşte folosirea fondurilor alocate pentru dezvoltare, chiar dacă vorbim de infrastructură, învăţământ, sport , cultură  şi foarte multe altele.  În urmă cu două săptămâni, la Cârcea, un tren a deraiat, fapt deja binecunoscut, iar circulaţia feroviară a avut de suferit. Din acest eveniment nefericit , s-au văzut şi rezultatele depuse de reprezentanţii administraţiei publice locale din Leu, pentru îmbunătăţirea infrastructurii din localitate, iar cel mai bine ştie primarul  Iulian Cristescu: „După acel eveniment nefericit, s-a dovedit oportunitatea asfaltării străzilor. Acum, până la remedierea celor întâmplate în Cârcea, toate garnirurile feroviare se formează la noi. Vorbesc despre acest lucru deoarece administraţia publică locală a implementat, pe fonduri europene, un proiect în valoare de un milion de euro, pentru asfaltarea străzilor. Cred că dacă acest drum, din comună spre Gara Leu, era făcut mai devreme puteam fi oraş. Oricum, rămân puţine străzi neasfaltate, şi sunt convins că nu mai sunt căi de acces nepietruite, unde nu se poate merge în siguranţă. Am folosit atât fonduri europene, cât şi guvernamentale sau ale comunităţii, iar Consiliul local a fost cel care ne-a acordat sprijinul. Într-un mandat şi jumătate, dar, repet, nu putean face acest lucru fără sprijinul celor din administraţie, am realizat asfaltarea a aproximativ 20 de km de artere rutiere, chiar astăzi (ieri – n.r.), când sunteţi aici, fiind în lucru la Zănoaga”.

Asigurarea alimentării cu apă, aproape rezolvată

Că se lucrează la Leu, se vede cu ochiul liber, prin rezultatele obţinute. Una dintre cea mai mare problemă din zonă a fost cea a alimentării cu apă, cu atât mai mult cu cât pânza freatică este foarte jos, în anii trecuţi fiind adevărate drame, inundaţiile fiind la ordinea zilei. Acum, lucrurile sunt aproape rezolvate. „Avem , în subordinea Consiliului Local, S.C. „Utilităţi Publice” S.R.L., prin care se asigură apa potabilă pentru mai bine de 1.600 de abonaţi, cărora li se contorizează consumul lunar. Programul a fost contractat prin PNDL, valoarea acestuia fiind de aproximativ 17 miliarde de lei vechi, urmând să fie finalizat de curând, inclusiv la Zănoaga ”, a precizat Iulian Cristescu.

Învăţământ – Cultură – Sport, activităţi în atenţia conducătorilor locali

Activităţile din învăţământ, cultură şi sport nu le-au rămas indiferente celor care conduc comuna Leu. Astfel, implicarea factorilor de răspundere din localitate s-a văzut prin reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Nică Barbu Locusteanu”, unde sunt şi terenuri de sport şi o sală de jocuri sportive , toate modernizate, inclusiv structura de la Zănoaga, iar  cele trei Grădiniţe (două în Leu, una în celălalt sat), sunt pregătite pentru începutul anului şcolar. Dacă tot vorbim se sport, Clubul Sportiv „Sporting” a primit, de curând, Certificatul de Identitate Sportivă. În ceea ce priveşte activitatea culturală, oamenii se pregătesc pentru cea de-a XV-a ediţie a „Zilei comunei”, unde se încearcă aducerea unor reprezentanţi de marcă ai muzicii , în principal cea populară.

Clădirile istorice, reabilitate

Priorităţile , în ceea ce priveşte prezentarea, în faţa publicului, a imaginii comunei, au reprezentat-o reabilitarea clădirilor de patrimoniu. „Foarte multe construcţii, care aparţineau administraţiei publice locale, erau în paragină. Am mers pe reabilitarea acestora şi vă dau şi exemple. Fosta „Şcoală de fete” a fost reabilitată, iar acolo se găsesc mai multe sedii ale unor instituţii: Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei, la care sunt arondate opt comune, cabinet notarial, etc. Deasemenea, avem trei cabinete de Medicină de familie, două farmacii în Leu şi una în Zănoaga, iar, tot într-o clădire veche, am atras un important investitor, dintr-un lanţ de magazine foarte cunoscut la nivel internaţional” , a mai spus primarul Iulian Cristescu.

Conectarea la alimentarea cu gaze, principalul proiect

Ca în orice localitate, există şi proiecte, pentru viitor, unul mai mult sau mai puţin apropriat. Despre acestea, tot Iulian Cristescu ne-a oferit detalii: „Pe lângă finalizarea asfaltării drumurilor, unul dintre programe se referă la canalizare. Dar, poate cel mai important, este cel referitor la introducerea gazelor în comună, deaorece perspectiva dezvoltării este mult mai amplă, deja având agenţi economici care au început să investească, cu atât mai mult cu cât suntem aşezaţi pe un Drum European. Un alt obiectiv, deja aprobat, dar nepus, deocamdată în practică, este cel al cadastrării gratuite a terenului, fiind între localităţile din Dolj acceptate în program, şi la începutul anului viitor sper să fie pus în aplicare”. În puţine cuvinte, la Leu speranţa într-un trai mai bun prinde contur.