Trei dezbateri publice cu cetăţenii: ”Agora – Viitorul Europei”

0
347

Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi platforma media CaleaEuropeana.ro organizează în perioada următoare, cu sprijinul Centrelor Europe Direct şi al autorităţilor locale, o serie de trei dezbateri publice cu cetăţenii, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017. 

cetateniPrima dezbatere a avut loc ieri, la Târgovişte;a doua se va desfăşura pe 1 septembrie, la Piatra Neamţ şi cea de-a treia, pe 4 septembrie, la Făgăraş. La fiecare eveniment, discuţia va fi iniţiată de cinci personalităţi locale, fiecare susţinând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetăţenii care, la final, vor vota scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană. “Aştept cu interes rezultatul acestor dezbateri, pe o temă de maximă actualitate, pe care o voi aborda şi eu în cadrul vizitelor oficiale pe care le voi avea în septembrie la Bucureşti, precum şi în judeţele Sălaj şi Cluj. România are şansa de a fi implicată, ca partener activ, în procesul de reformare a Uniunii Europene cu 27 de state membre. Prioritatea noastră, a Comisiei Europene, este menţinerea unităţii familiei UE-27, indiferent de scenariul care va întruni consensul statelor membre în lunile următoare”, a  declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Scenariile au un caracter ilustrativ

        Cartea albă privind viitorul Europeia fost anunţată de preşedintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, iniţiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societăţii şi a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare şi cele în materie de securitate. Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcţie de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ,  nu se exclud reciproc şi nu sunt exhaustive. De la discursul preşedintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanţa Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri şi dialoguri pe tema viitorului Europei şi a celor cinci scenarii puse în discuţie.