Bolnavii de cancer cer dreptul la asistenţă medicală

1
430

Îngrijoraţi că ar putea rămâne din nou fără medicamentele care îi ţin în viaţă şi le mai atenuează suferinţele, pacienţii bolnavi de cancer solicită să le fie respectat măcar dreptul la asistenţă medicală şi tratament.

La fel ca bolnavii din restul ţării, şi pacienţii cu afecţiuni oncologice din judeţul Dolj au simţit pe propria piele efectele nefaste ale reformei din Sănătate. De luni bune, aceştia nu mai pot să-şi ridice tratamentul injectabil direct din farmacii. Încă din luna aprilie a.c., medicamentele din acest spectru au fost interzise spre comercializare în farmaciile cu circuit deschis. În aceste condiţii, singura variantă valabilă pentru bolnavi a rămas aceea de a primi medicaţia în spitale. Mai grav este însă că unităţile sanitare, multe dintre aflate oricum pe marginea prăpastiei din punct de vedere financiar, nu au reuşit de fiecare dată să asigure tratamentul. Pacienţii au rămas fără medicamentele de care aveau atâta nevoie şi săptămâni bune au fost nevoiţi să le caute cu disperare.

În judeţul Dolj, unităţile sanitare în care se derulează programul naţional oncologic sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova şi Spitalul Municipal Filantropia. Deocamdată, reprezentanţii celor două unităţi medicale spun însă că nu se confruntă cu dificultăţi în asigurarea medicaţiei injectabile oncologice. „La Spitalul Filantropia nu întâmpinăm în acest moment probleme legate de asigurarea tratamentului pentru bolnavii de cancer. Avem medicamentele şi avem şi banii pentru a achiziţiona tot ceea ce este necesar. Deci pacienţii nu au de ce să îşi facă griji că vor rămâne fără tratament”, a declarat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Municipal Filantropia din Craiova.

100.000 de pacienţi aşteaptă măsuri din partea autorităţilor

Cu toate acestea, bolnavii se tem ca nu cumva situaţia de criză din urmă cu câteva luni să se repete. La cinci luni după sistarea livrării tratamentelor injectabile prin unităţile farmaceutice de circuit deschis, aceştia spun că situaţia se menţine dramatică. Farmaciile din ţară – atât cele de spital, cât şi cele din circuitul deschis – şi-au epuizat fondurile, iar pacienţii care nu îşi primesc tratamentul la timp sunt cu fiecare zi mai aproape de moarte. Mai mult decât atât, potrivit celor care apără interesul pacienţilor, actele normative aflate în lucru nu vor mai permite creşterea numărului de pacienţi trataţi decât în cazul în care costurile tratamentelor vor fi suportate de terţi. Bolnavii vor putea fi admişi pe listele programului naţional doar după ce un alt pacient va „părăsi” lista.

În prezent, în România numărul bolnavilor de cancer a depăşit pragul de 100.000 de persoane. Cu toate acestea, în ţara noastră, unul din statele care conduc la nivel european ca prevalenţă a afecţiunilor oncologice, în 2010 s-a cheltuit sub 90% din bugetul alocat Programelor Naţionale de Sănătate, cu 2,59% mai puţin decât în 2009. Asta deşi în fiecare an sunt diagnosticate cu cancer în medie 3.000 de persoane.

Tratamentele injectabile pentru cancer, interzise în farmacii din aprilie

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) au făcut din nou apel la autorităţi în vederea rezolvării problemelor din oncologie. Aceştia mărturisesc că viaţa bolnavilor a fost pusă în pericol încă de la 1 aprilie a.c., de când tratamentele injectabile au fost interzise spre comercializare în farmaciile cu circuit deschis. Din acest motiv, FABC face apel la autorităţile române să se gândească încă o dată la consecinţele pe care măsurile în curs de adoptare le pot avea asupra pacienţilor români.

Prin urmare, a fost solicitată deblocarea situaţiei tratamentelor injectabile. „Chiar dacă reducerea cu 15% a preţului medicamentelor incluse în programele naţionale este, aparent, o măsură bună, pe termen lung va avea efect de bumerang: din cauza creşterii fenomenului exporturilor paralele, medicamentele esenţiale pentru supravieţuirea pacienţilor cu boli cronice nu se vor mai găsi în farmacii. Întrucât sistemul de sănătate a rămas subfinanţat, rugăm autorităţile să se gândească la pacienţi şi vieţile lor, iar acesta să devină scopul final al reformelor despre care ne tot vorbesc”, a precizat Cezar Irimia, preşedinte FABC.

 

1 COMENTARIU

  1. care ocazie mai buna ca sa motivam existentza noastra decit aceasta de a ajuta pe cei in nevoie si mai ales la disperare? cei ce si-au ales aceasta meserie,sint de fept missionari,viatz ,activitatea lor e o missiune nobila si permanenta:medici,asistentzi,farmacisti,autoritatzi-mai putzin nobili-.nu avetzi decit aceasta viatza ptr. a va duce la bun sfirsit misiunea;profitatzi va rog! doctore si,voi ceilaltzi-“cu mine se intimpla ceva,o viatza de om”m.sorescu- eu am dreptul la viatza,voi datoria de a ma pune in drepturi! eu sarac-tu ajutzi-eu bolnav-tu vindeci-eu crestin si ma rog-si tu?!- b.

Comments are closed.