Răspunsul Moscovei la sancţiunile dictate de americani: Rusia a cerut SUA reducerea personalului diplomatic şi va confisca unele proprietăţi

0
456

Rusia a cerut, ieri, Statelor Unite să-şi reducă personalul diplomatic până la 1 septembrie şi a anunţat confiscarea unor proprietăţi folosite de către diplomaţi americani, ca răspuns la noile sancţiuni dictate de Washington împotriva Moscovei, relatează site-ul agenţiei Tass.

rusia_sanctiuni_Potrivit ministerului rus de Externe, personalul din misiunile diplomatice şi consulare ale SUA a fost redus la 455 de persoane, pentru a fi la acelaşi nivel cu personalul ambasadei Rusiei la Washington. În plus, autorităţile ruse vor confisca proprietăţile de vacanţă şi depozite folosite de către diplomaţi americani. “Partea rusă suspendă de la 1 august folosirea de către ambasada SUA în Rusia a tuturor depozitelor de pe strada Dorozhnaya din Moscova şi a proprietăţii din Serebryany Bor”, se arată într-un comunicat al ministerului rus de Externe.

Ieri, Senatul Statelor Unite a votat favorabil proiectul legislativ prin care vor fi impuse noi sancţiuni Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord. Legea urmează să ajungă pe masa preşedintelui, care are dreptul de a o promulga sau de a-şi exercita dreptul de veto. Proiectul legislativ prevede şi că preşedintele Donald Trump ar trebui să obţină aprobarea Congresului înainte de a reduce orice sancţiuni impuse Moscovei. Noile sancţiuni împotriva Rusiei vin pe fondul investigaţiei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală americană şi presupusele contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi.

Ministerul rus de Externe a mai anunţat că Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta măsuri restrictive suplimentare “într-o manieră de reciprocitate, care ar putea să aibă un impact asupra intereselor Statelor Unite”, pe fondul politicii recente în raport cu Washington. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a explicat de ce răspunsul Rusiei a venit înainte ca preşedintele Donald Trump să semneze proiectul de lege privind sancţiunile. “Pentru că în acest caz importanţa cea mai mare este reprezentată de forma în care proiectul de lege a trecut de Senat. Din punct de vedere tehnic, această formă este practic finală. Evident că aceste măsuri anunţate de ministerul de Externe nu au fost posibile fără aprobarea preşedintelui Putin”, a spus Peskov.

Franz Klinţevici, vicepreşedintele comisiei de Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei Ruse (camera superioară a Parlamentului), consideră că noile sancţiuni americane reflectă decăderea clasei politice. “Cred că acest proces poate fi descris ca degradarea clasei politice. Deciziile luate sunt tot mai imprevizibile, astfel că prioritatea pentru interesele americane a atins extremele şi nebunia completă. Toate acestea se întâmplă în lumea modernă, care este extrem de instabilă, fiind nevoie de eforturile concertate ale unor state pentru a preveni explodarea situaţiei. Crearea unei Europe cu adevărat unită este practic singurul răspuns la provocarea americană”, a spus Klinţevici.