Milan italian, Craiova, la înălţime, dar ghinionistă

0
362

Universitatea Craiova – AC Milan 0-1

A marcat: Rodriguez 44.

Severin, stadion: „Municipal”, spectatori: 20.000.

Universitatea Craiova: Calancea 4 – Dimitrov 6 (80 Roman) 7, Spahija 7, Kelic 7, Briceag 6 – Zlatinski 7 – Gustavo 6, Mitriţă 7 (68 Bărbuţ) 6, Rossi 6 (74 Mateiu) 6, Bancu 7 – Băluţă 8. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve neutilizate: Mitrovic – Tiago Ferreira, Screciu, Barthe.

AC Milan: G. Donnarumma 8 – Abate 7 (73 Conti) 7, Zapata 7, Musacchio 7, R. Rodriguez 8 – Kessie 7, Montolivo 6, Bonaventura 6 – Niang 8, Cutrone 7 (80 Antonelli) 6, Borini 6 (66 Andre Silva) 7. Antrenor: Vincenzo Montella. Rezerve neutilizate: Storari – Gomez, Locatelli, Mauri.

Arbitri: Halis Ozkahya 7 – Mehmet Cem Satman, Hakan Yemiskem (toţi din Turcia).

Observatori: Plarent Kotherja (Albania) – pentru arbitri, Ronald Zimmermann (Germania) – delegat UEFA.

Unul dintre cele mai importante meciuri din istoria Ştiinţei s-a disputat la Severin, fiind pierdut la limită în faţa septuplei campioane a Europei, AC Milan

2Universitatea Craiova tânjea de 17 ani la un meci european şi de peste 3 decenii la o confruntare cu un colos al fotbalului, dar Bănia n-a avut onoarea de a găzdui marele Milan, şansă de care a profitat Severinul. Biletele s-au epuizat în două zile, cu o săptămână înainte de meci, iar în ziua marii dispute ruta Craiova – Severin a fost împânzită de steaguri şi fulare arborate de miile de maşini care practic au creat un cordon de 100 de kilometri între cele două oraşe din Oltenia.

„Una estate italiana”, imnul Coppei del Mondo 90 a răsunat lângă Dunăre alături de „O iubire al-albastră”, „Oltenia Eterna nova”, „Au înnebunit salcâmii” sau „Muicăăă, suntem neam de piatră”, iar alături de „Popolo di Oltenia” au venit şi o mie de fani rossonerri, mulţi din Bulgaria sau Serbia.

Când turcul Ozkahya a fluierat startul, arena severineană s-a aprins pur şi simplu, precum „Centralul” pe vremea Craiovei Maxima, iar în peluza olteană s-a desfăşurat o coregrafie superbă, cu mesajul: „Ştiinţa Craiova – Cel mai de preţ trofeu al Olteniei”.

Fanii Ştiinţei au fost la înălţime, dar aşteptau ca şi juveţii lui Mangia să le ţină isonul. Craiova nu l-a avut pe Roman titular, jucând cu decarul Băluţă pe post de „9 fals”, încadrându-l alţi doi mignoni, Mitriţă, aflat la debut, şi Gustavo. Milan a trimis echipa pe care anticipată de toată lumea, dintre noutăţile verii fiind titulari Musacchio, Rodriguez, Kessie şi Borini.

Mitriţă, două ratări mari

120 de minute s-au verificat reciproc Craiova şi Milan, iar primul pumn l-au dat oltenii, cu Mitriţă scăpat în spatele defensivei rossonere, fără să cadă la ţinerea lui Musacchio, dar Donnarumma i-a anticipat şutul cu care fostul jucător al Pescarei putea scrie istorie. Deranjaţi parcă de tupeul oltenilor, „diavolii” au dat imediat riposta, iar Cutrone a nimerit, din dreapta, prima bară a lui Calancea. Când Craiova se pregătea să încheie o repriză albă cu septupla campioană a Europei, Bancu a intrat aiurea în Borini, iar elveţianul Ricardo Rodriguez a transformat lovitura liberă, Calancea înlesnind golul, printr-o poziţionare ridicolă. Portarul şi banda stângă au fost problemele Craiovei în prima parte, în care alb-albaştrii s-au blocat şi jumătatea proprie, încercând să răbufnească pe contraatac prin Băluţă şi Mitriţă, dar puţine mingi au fost aruncate în spatele defensivei adverse, unde cei doi ar mai fi avut o şansă. În partea a doua, Ştiinţa a fost mai consistentă, mai periculoasă, având ocazii prin Mitriţă, Bancu şi Băluţă, dar „diavolul” a plecat teafăr de la Severin, cu avantajul luat în finalul primei părţi, deşi remiza ar fi fost justă.

Calancea a greşit decisiv, dovedind încă o dată că este departe de forma de anul trecut, Dimitrov începe să-şi piardă locul în echipă, şi după schimbarea formulei de joc, în cea cu 3 fundaşi, croaţii Kelic şi Spahija sunt bătuţi în cuie în linia de 3 fundaşi, care ar putea fi completată în curând de Tiago, în loul lui Briceag, devotat, dar de multe ori neinspirat, Zlatinski a făcut munca unui închizător clasic italian, nefiind sub omologul Kessie, Gustavo nu e deloc periculos şi numai afinitatea lui Mangia îl mai ţine titular, Bancu poate fi decisiv în jumătatea adversă, dar mai ezită în apărare, el ar fi banda stângă în sistemul 3-4-3 la care se trece, Băluţă este fuoriclasse, nu numai pentru România şi devine clar că este ultimul sezon pe care-l petrece la Universitatea, Roman a intrat bine în joc, Bărbuţ n-a adus nimic nou, încă se acomodează cu Craiova, iar Mateiu a intrat decis, dar imprecis la pase. Păcat că Mangia a avut 3 stoperi pe bancă, iar Burlacu nu şi-a găsit locul măcar rezervă, iar Screciu merita şi el câteva minute.

Montella: „Craiova e o echipă de cupe europene”

3După meci, Devis Mangia, antrenorul Ştiinţei, a declarat: „Am făcut un meci bun, având în vedere valoarea adversarului. E o înfrângere nemeritată, pentru că noi am avut prima mare ocazie, iar ei au înscris dintr-o fază fixă. Mi s-a părut că ar fi o idee bună să înfrunt o asemenea echipă a Milanului cu trei atacanţi mai scunzi, doream să-i punem în dificultate. Vreau să-i felicit pe cei trei atacanţi, dar şi întreaga echipă. Nu sunt supărat pe Calancea pentru modul în care a primit golul, mai supărat sunt pe arbitru, fiindcă nu a fost fault la faza premergătoare golului. Sunt orgolios în privinţa fanilor noştri, care au făcut o atmosferă de care se va auzi în toată Europa”.

 Căpitanul Craiovei, Alex Băluţă, a spus la final: „Am reuşit un meci destul de bun. Nu am intrat cu frică, am fost încrezători şi am respectat exact ce am pregătit. Eu zic că au fost momente în care chiar i-am dominat, am făcut spectacol şi ne-am ridicat la nivelul lor în multe momente. Păcat că am primit acel gol. Eu mă bucur că am ieşit de pe teren cu capul sus şi nu am fost umiliţi, aşa cum spuneau mulţi. Nu i-am lăsat să joace, i-am luat de sus în repriza a doua şi chiar puteam să egalăm cu uşurinţă. Cred că nu le-am dat soluţii, am închis spaţiile şi sper să continuăm pe acest drum bun. Milan a câştigat doar cu 1-0, iar în fotbal e posibil orice. Avem şansa noastră”.

 Antrenorul echipei AC Milan, Vincenzo Montella, a declarat: „A fost o partidă foarte dificilă, foarte disputată, în faţa unui public călduros, aşa cum era ideal pentru Milan la revenirea în Europa. Craiova a jucat foarte bine. Nu ştiu dacă este o echipă de Serie A sau de Serie B, dar cu siguranţă este o echipă de cupe europene. Ne-au pus în dificultate datorită vitezei lor. La retur vom juca în faţa propriilor fani, o să avem stadionul plin, am înţeles că vor veni mulţi fani din Craiova şi sper să fie o partidă spectaculoasă. Am adus 10 jucători în această vară şi, înainte să mă gândesc la alte transferuri, trebuie să îi cunosc pe cei veniţi până acum”.

Autorul golului, Ricardo Rodriguez, a spus: ”A fost un meci foarte dificil, dar am dat totul ca să câştigăm şi suntem foarte mulţumiţi de victorie. Craiova este o echipă foarte bună şi complimentele mele pentru ei, deoarece au jucat foarte, foarte bine. Sigur că avem emoţii pentru calificare. Dacă vom juca mai bine, sigur ne vom califica”,