Medicii ameninţă că nu vor mai face gărzi suplimentare

0
305

1De la 1 august, sistemul sanitar s-ar putea confrunta cu o nouă criză dacă medicii refuză să semneze contractul privind gărzile suplimentare din spitale. Reprezentanţii sindicatelor din Sănătate susţin că au solicitat organizarea gărzilor cu respectarea Codului Muncii şi plata orelor de gardă în conformitate cu legislaţia în vigoare. O nouă rundă de negocieri cu Ministerul Sănătăţii s-a purtat aseară, urmând ca o decizie să se ia zilele acestea.  

Federaţia Sindicală Hipocrat a negociat pe parcursul acestei săptămâni cu Ministerul Sănătăţii, avertizând că implementarea dispoziţiilor OUG 20/2016, articolul 32, aliniatul 6, nu poate fi efectuată fără modificarea şi completarea OMS 870/2004. Acest fapt ar putea duce inevitabil la perturbarea activităţii medicale în unităţi sanitare publice şi chiar la o implementare neunitară. Potrivit reprezentanţilor Hipocrat, în acest moment, atât şefii de secţie, cât şi angajatorii, nu ştiu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi.

„Timpul este foarte scurt. Noi solicităm organizarea gărzilor după Codul Muncii şi plata orelor de gardă în conformitate cu legislaţia în vigoare. În acest moment, medicii nu au ce contracte să semneze, iar în aceste condiţii gărzile ar fi ilegale după data de 1 august, dacă nu se va ajunge la o înţelegere”, a precizat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Exodul absolvenţilor de medicină a generat o acută lipsă de personal

Potrivit unui studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Naţională”, 76% din medicii români spun că muncesc de gardă şi 36 de ore continuu, ceea ce duce la oboseală şi la scăderea calităţii serviciilor medicale.

Exodul absolvenţilor de medicină a generat o lipsă de personal acută în spitalele din România, lucru care se resimte în special la schimburile de gardă. Astfel, medicii au ajuns să lucreze şi 36 de ore încontinuu fără pauză, se mai arată în studiul „Gărzile medicilor”. Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici este de 33,3 ore. Peste 93,7% dintre medici au lucrat continuu un număr maxim de ore mai mare de 24; 76% dintre medici au lucrat continuu un număr maxim de ore cuprins între 30 şi 36 de ore.

Studiul mai arată că media orelor lucrate săptămânal de medici este de 62,3 ore (echivalentul a peste 1,7 norme). În jur de 94% din medicii care fac gărzi lucrează mai mult de 40 ore pe săptămână, iar 96,7% lucrează mai mult de 36 ore de săptămână, care este, de altfel, durata normală a unei săptămâni de lucru pentru un medic.

Media lunară a timpului de lucru al medicilor care efectuează gărzi este de circa 234 ore (echivalentul a 1,56 norme), 48% din medici lucrând peste această medie. De asemenea, 69,5% din medicii care efectuează gărzi lucrează între 200 şi 300 de ore pe lună, iar 9,5% din medicii care efectuează gărzi declară că lucrează mai mult de 300 de ore pe lună.

Studiul mai arată că 53% din medici efectuează între 5 şi 10 gărzi pe lună. „Luând în considerare valoarea minimă a timpului mediu de lucru, respectiv 1,56 norme pe lună, putem calcula durata muncii unui medic de-a lungul întregii sale vieţi, raportat la durata normală a muncii. Astfel, 48% din medici lucrează echivalentul a mai mult de 62,4 ani de muncă de-a lungul întregii vieţi profesionale”.2

În aceste condiţii, 39% din respondenţi atrag atenţia asupra efectelor negative pe care volumul foarte mare de muncă neîntreruptă în are asupra lor: creşterea riscului de erori profesionale, sub forma unui impact negativ asupra siguranţei pacientului şi a serviciilor medicale, şi scăderea calităţii serviciilor medicale. De asemenea, 80% din respondenţi au indicat un impact negativ direct sau implicit asupra calităţii şi siguranţei serviciilor medicale.

Medicii cer plata suplimentară a orelor de gardă

Medicii cer plata suplimentară a orelor de gardă şi reducerea numărului de gărzi. De asemenea, studiul mai arată că ar trebui impusă limita muncii continue la maximum 24 de ore în continuu, cu 24 de ore libere după gardă.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menţionate expres în aceste contracte următoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore.