Al treilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România

0
275

zika-test-tube_1500_thinkstockphotos-506041030Al treilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România, fiind vorba despre un bărbat care s-a întors în urmă cu câteva zile din Republica Dominicană şi care s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca cu febră şi erupţie tegumentară, anunţă Ministerul Sănătăţii. Pacientul a fost externat întrucât starea sa generală de sănătate era bună, transmite corespondentul MEDIAFAX. “Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuieşte la Cluj-Napoca şi a călătorit în Republica Dominicană – zonă activă de transmitere a virusului Zika –, în perioada 6-13 iulie. A urmat un alt sejur în SUA în perioada 13-20 iulie”, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii.

Bărbatul a revenit în România în data de 21 iulie, iar o zi mai târziu s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca cu simptome de febră şi erupţie tegumentară generalizată. Probele prelevate au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezenţa virusului Zika. Sursa citată anunţă că pacientul este în afara oricărui pericol şi reaminteşte că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Ministerul Sănătăţii informează din nou că persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul se poate transmite prin înţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual. “Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepătură de ţânţar. (…) Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni”, transmite ministerul într-un comunicat de presă.