Şoferi lăsaţi fără permise pentru că n-au acordat prioritate autospecialelor aflate în misiune

0
95

O amplă acţiune pentru conştientizarea conducătorilor de autovehicule cu privire la importanţa respectării semnificaţiei semnalelor acustice şi luminoase ale autospecialelor cu regim de circulaţie prioritar aflate în misiune a fost organizată, ieri, în Craiova. În mai puţin de două ore, 18 şoferi au „picat testul” oamenilor legii, fiind amendaţi şi lăsaţi fără permisele de conducere pentru că nu au oprit maşinile. Oamenii legii spun că uneori, câteva minute pierdute în trafic de o ambulanţă căreia nu i se acordă prioritate conform legii pot costa viaţa unui om.

Ca urmare a diverselor sesizări venite din partea conducătorilor de autovehicule cu regim de circulaţie prioritar aflate în misiune (ambulanţe, poliţie, pompieri), care de multe ori nu sunt lăsate să treacă deşi au puse în funcţiune semnalele acustice şi luminoase care anunţă că este vorba despre o urgenţă, ieri, poliţiştii de la Rutieră din cadrul IPJ Dolj au organizat o amplă acţiune pentru conştientizarea conducătorilor de autovehicule cu privire la importanţa respectării legislaţiei în acest domeniu.

Astfel, la ora 12.00, şase echipaje de poliţie din cadrul Biroului Rutier Craiova, cu semnalele acustice şi luminoase aflate în funcţiune, s-au încolonat şi au pornit în trombă de pe Calea Severinului către bulevardul „Dacia”, apoi pe bulevardul „Decebal”, traseul continuând pe strada „Caracal” – strada „Henry Ford” – D.N. 6 şi înapoi, verificând dacă şoferii întâlniţi în trafic respectă obligaţia de a opri de îndată pe partea dreaptă a drumului. Au fost destui şoferi cu alte preocupări decât respectarea legislaţiei sau care s-au rezumat la reducerea vitezei, în condiţiile în care sunt obligaţi la oprirea autovehiculelor, şi nu unul sau doi…

 „În mai puţin de două ore 18 conducători auto au fost sancţionaţi pentru că nu au respectat semnificaţia semnalelor acustice şi luminoase aflate în funcţiune, aceştia fiind sancţionaţi cu amendă în cuantum de 420 lei şi au rămas fără permisele de conducere pentru 30 de zile. Conducătorii auto trebuie să manifeste mai multă atenţie în trafic şi să înţeleagă faptul că fiecare secundă contează în activitatea echipajelor de intervenţie, fie că vorbim de poliţie, pompieri sau ambulanţă”, a precizat subcomisar Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Deşi au mai fost şi conducători auto nemulţumiţi de acţiunea Poliţiei, oamenii legii spun că încearcă în acest fel „educarea” şoferilor care nu „opresc roata” nici când este vorba despre o urgenţă reală. Sancţiunea pentru această încălcare a legislaţiei este de 420 lei amendă şi reţinerea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile.

Între cei sancţionaţi de poliţişti a fost şi Vasile Bufteanu, de 40 de ani, din Craiova, care, în timp ce conducea un autoturism marca Audi pe D.N. 6, nu a respectat semnificaţia semnalelor acustice şi luminoase de culoare roşie şi albastră, aflate în funcţiune, ale autospecialei de poliţie, respectiv nu a oprit pe partea dreapta a drumului pentru a le facilita deplasarea. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 420 lei, iar ca măsură complementară i s-a reţinut permisul de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile, a mai precizat subcomisar Alin Apostol.