“Spune-mi despre Dunăre!”

0
554

Pentru a marca Ziua Internațională a Dunării, Administraţia Bazinală de Apă “Jiu” a prezentat, astăzi, filmul documentar “Spune-mi despre Dunăre!” (care poate fi vizionat de publicul larg accesând https://youtu.be/3DXAdRBq5Ks. 

Producție proprie, realizat în întregime din resursele interne (umane și logistice ale instituției), filmul este o poveste unică dedicată pe de o parte Dunării și orașelor românești situate de-a lungul malurilor, iar pe de altă parte echipelor din Apele Române care muncesc zi de zi pentru protejarea comunităților riverane, dar și pentru conservarea biodiversității fluviului.

Prezentarea unor construcții de infrastructură rutieră (poduri) din administrarea Ministerului Transporturilor și al structurilor din subordine, precum și a hidrocentralei de la Porțile de Fier din administrarea Hidroelectrica are drept scop abordarea Dunării din perspectiva utilităților sale multiple și a potențialului său unic (hrană, cale de transport, habitat sau hidroenergie).

“Ziua Dunării”, la Bechet și Drobeta Turnu Severin

Printr-o acțiune de igienizare a malurilor fluviului, alături de reprezentanți ai Poliției de Frontieră și ai Primăriei Bechet, specialiștii de la Apele Române Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj au marcat această zi importantă. “Evenimentul, desfășurat în portul Bechet, este un mesaj către toți locuitorii riverani, prin care să se înțeleagă că responsabilitatea fiecăruia dintre noi este aceea de a proteja Dunărea, acționând în direcția conservării și prevenirii poluării. Și micuții de la after school “Curcubeul Copilariei” Craiova au aflat despre biodiversitatea fluviului Dunărea, prezentările specialiștilor oferindu-le răspunsuri la întrebări. Astfel, ei au descoperit că Lunca Dunării reprezintă un șir lung de atracții naturale și culturale, începând cu Defileul Dunării, care se întinde pe o distanță de 150 de km, de la intrarea fluviului în ţară și până la Gura Văii și terminând cu o mini-deltă, puțin știută – în dreptul localității Gârla Mare. În bazinul Dunării se găseşte şi cea mai lungă zonă mlăştinoasă a continentului. De asemenea, sute de specii de pești, de păsări și peste 2000 de specii de plante trăiesc în apele fluviului, dar și în zonele umede și în pădurile de luncă din jur”, au prezentat reprezentanţii ABA Jiu.

Acţiunile nu s-au oprit aici, astfel că Sistemul de Gospodărire Mehedinți a fost, astăzi, gazda “Cupei Dunării” la fotbal. Minicampionatul de fotbal al echipelor subunităților A.B.A Jiu s-a desfășurat în Dr.Tr. Severin și a reunit cei mai buni sportivi angajați. În urma meciurilor disputate pe teren, locul I a fost câștigat de echipa S.G.A. Gorj, urmată de cea a S.G.A. Mehedinți. Angajații Apele Române Jiu au dedicat această acțiune sportivă “Zilei Internaționale a Dunării”, în cadrul galei aceștia ținând să transmită mesajul gospodarilor apelor de a învăța să respectăm și să conviențuim cu apele fluviului. Redăm din comunicatul ABA Jiu: “Regele fluviilor europene”, cum o numea Napoleon, Dunărea unește de milenii – ca o coloană vertebrală – Europa de Vest, Centrală şi de Est. Mai mult, prin intermediul aşezării sale geografice, realizează și legătura dintre Europa şi Asia prin Marea Neagră. Al doilea ca lungime după Volga şi al 29-lea din lume, fluviul Dunărea este singurul din Europa care curge de la Vest la Est. De 28 de ani, România susține, în calitate de semnatară a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, acțiunile și evenimentele comune organizate în bazinul Dunării”.