SRI şi DIICOT au cooperat într-un nou caz de terorism

0
191

61894936Serviciul Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, a întreprins măsuri specifice de documentare informativă, în baza unui mandat de siguranţă naţională, a unui cetăţean român, în vârstă de 39 de ani, suspect de terorism.

În fapt, cetăţeanul a intrat în atenţia SRI în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea.

Concret, cetăţeanul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia, şi a încercat să convingă şi alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH.

Cetăţeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul şederii sale, timp de mai mulţi ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeană, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din ţara respectivă. Întors în România, cetăţeanul a desfăşurat, în mod conspirat, acţiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază.

SRI a sesizat DIICOT cu privire la acţiunile ilegale ale cetăţeanului în cauză. Pe tot parcursul investigaţiilor Serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi al partenerilor externi din alte două state.

SRI rămâne determinat în misiunea sa de prevenire şi combatere a terorismului şi are ca prioritate majoră eliminarea oricăror riscuri cu privire la ameninţările pe profil terorist, în strânsă colaborare cu celelalte structuri naţionale şi internaţionale din domeniu.

Ionut Catalin Balan, zis “Ibrahim”, are 39 de ani si s-ar fi autoradicalizat in anii in care a locuit intr-un stat european si ar fi aderat la gruparea terorista Stat Islamic.

“Ibrahim” este suspectat ca promoveaza mesaje de sustinere a gruparii teroriste, care a avut legatura cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar si ca distribuie pe retelele de socializare imagini cu atacurile organizate de aceasta grupare. In plus, barbatul este suspectat ca a transmis jihadistilor date despre un obiectiv militar din Romania.