Comuna Ostroveni, interesantă pentru investitori germani

0
194

ostroveniÎn plină campanie agricolă, cu o recoltă de cereale foarte bună, localitatea Ostroveni îşi deschide porţile şi pentru investiţiile externe. Administraţia locală actuală, bazându-se pe facilităţile fiscale oferite investitorilor, dar şi pe bugetarea cotelor de cofinanţare pentru cele şapte proiecte de accesare a fondurilor prin P.N.D.L., este convinsă că va reuşi să modernizeze localitate şi să fructifice forţa de muncă locală. Primarul localităţii se bazează pe o majoritate social-democrată confortabilă în rândul Consiliului Local, un avantaj pe care îl va fructifica în a duce la îndeplinire obiectivele asumate pentru dezvoltarea comunei.

primar ostroveni
Silviu Dorel Preduş

          Despre Ostroveni se ştie că este una dintre cele mai înstărite localităţi din Dolj. Aici, terenurile fertile, munca gospodarilor şi conducerea administraţiei locale au mers mână-n mână. Recoltatul orzului este, acum, aproape de final. Căldura din ultimele zile a dat, dincolo de disconfort, o şansă pentru a recolta în cele mai bune condiţii. Cele 10 asociaţii agricole existente pe raza comunei sunt semnul cel mai clar că locuitorii de aici au înţeles importanţa comasării terenurilor agricole, pentru a obţine producţii cat mai mari. „Dacă zilele foarte călduroase vor continua, vom avea probleme la culturile de porumb şi floarea-soarelui”, ne-a declarat Silviu Dorel Preduş, primarul comunei Ostroveni. Şi aceasta ca să vedem şi partea goală a paharului. Dar, pe de altă parte, localitatea a început să devină atractivă şi pentru investitorii din alte ţări.

Cea mai mare crescătorie de sturioni

          ostroveni 1Edilul comunei Ostroveni ne destăinuie, cu vădită satisfacţie, că localitatea pe care o administrează se poate lăuda, în următoarele săptămâni, cu una dintre cele mai mari crescătorii de peşte din România. „Investiţia în creşterea şi procesarea peştelui este aproape de finalizare. Este, de departe, cea mai mare de profil din România. Societatea comercială, care operează aici, se ocupă de tot, într-un singur loc. De la creştere la procesare. Investitorul german lucrează sub brandul Fishmann, creând produse 100% din file de peşte. Aşadar, noi ne putem lăuda cu o fermă de sturioni, o afacere pe care multe alte localităţi ar fi fost încântate să le deţină. Mai ales că, aici, în localitate, 20 de hectare ce aparţineau fostei ferme zootehnice au fost puse în valoare prin această investiţie. Icrele negre produs de aceşti peşti au o piaţă de desfacere bine formată”, ne-a precizat primarul comunei Ostroveni.

Şapte proiecte pe programul PNDL, în curs de aprobare

          Forţa de muncă locală este ocupată, preponderent, în sectorul agricol. Alţii au plecat în străinătate, ca mai toţi doljenii cu braţe puternice. Spre Bechet, cea mai apropiată localitate de Ostroveni, fac zilnic naveta alte zeci de persoane. Dar, iată că a fost greu până s-a spart gheaţa, cum se spune în popor, şi investitorul german care va da în exploatare crescătoria de sturioni a făcut o reclamă favorabilă localităţii Ostroveni, astfel încât un al investitor, tot german, s-a arătat interesat să deschide o afacere pe raza comunei. „Astfel de comportamente din partea oamenilor de afaceri externi nu pot decât să ne bucure. Noi venim în întâmpinarea lor cu un plafon foarte scăzut al nivelului taxelor şi impozitelor locale. Mai mult, vom întreprinde toate diligenţele necesare pentru ca localitatea noastră să rămână o prioritate în planurile lor de extindere a afacerilor”, ne-a declarat Silviu Dorel Preduş.

          Aflat la primul său mandat de primar, actualul edil este conştient că timpul curge foarte repede şi că orice accesare de fonduri pentru a dezvolta localitatea este o cursă contracronometru. Este şi motivul pentru care, printr-o hotărâre de consiliu local, s-au bugetat cotele de cofinanţare pentru cele 7 proiecte de finanţare depuse pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, care este cel mai important instrument de finanţare de la bugetul de stat.

Crescătorii de albine, tot mai numeroşi

          apiculturaCă este o comună plină de vitalitate o dovedeşte, mai spune primarul din Ostroveni, şi numărul tot mai mare al apicultorilor. „Câţiva tineri se preocupă în aceste zile de întocmirea proiectelor pentru a-şi deschide o afacere în sectorul apicol. Toţi crescătorii de albine se aşteaptă la producţii mulţumitoare, mai ales la mierea de rapiţă, care este prima miere extrasă în anul apicol. Tocmai pentru că este o miere care abundă în glucoză, aceasta se cristalizează foarte repede, la doar câteva zile după ce a fost extrasă. Or, acest lucru este un semn evident că mierea de rapiţă este naturală. Să mai precizăm că, tot în aceste zile se anunţă recolte foarte bune şi la floarea-soarelui”, a mai punctat primarul comunei Ostroveni.

          Cum perioada eliberării terenurilor agricole de resturile vegetale se apropie cu paşi repezi, edilul face un apel intens către concetăţeni să dea dovadă de mare prudenţă şi să nu procedeze la incendierea resturilor vegetale. Vântul, căldura excesivă, proximitatea locuinţelor sunt tot atâtea semnale de alarmă care ar trebui să-i pună pe localnici în gardă şi să dea dovadă de cea mai mare responsabilitate, atunci când se gândesc să facă foc deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.

Colaborare eficientă cu Consiliul Local

          Proiectele pentru dezvoltarea comunei Ostroveni nu vor fi afectate de blocaje administrative locale, ne-a dat asigurări Silviu Dorel Preduş, pentru că între acesta, ca autoritate executivă, şi Consiliul Local, ca autoritate deliberativă, nu există divergenţe de opinie. Social-democraţii deţin majoritatea în consiliu, cu 13 din cele 15 mandate adjudecate la ultimele alegeri locale. „Este o şansă ce trebuie fructificată la maximum, aceea de a avea sprijinul necondiţionat al unei majorităţi solide din rândul consilierilor locali. Am câştigat cu un program social-democrat bine adaptat realităţilor din localitate şi sunt convins că ne vom duce la bun sfârşit cea mai mare parte a obiectivelor pe care ni le-am asumat”, a punctat primarul comunei Ostroveni.