O elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” a câştigat Medalia de Aur la Moscova

0
3717
Tcaci Cipriana este elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, clasa a XI-a, La Matematică-Informatică bilingv franceză şi în timpul liber studiază limba rusă. Explicaţii ar fi, dar, totuşi, pasiunea rămâne pasiune. Părinţii săi s-au stabilit la Craiova în urmă cu 20 de ani şi sunt originari din Chişinău, Republica Moldova. Cunosc limba rusă, ca majoritatea celor de acolo, dar de două decenii şi mai bine nu au mai vorbit-o Cu toate acestea, Cipriana  a învăţat-o singurică. S-a folosit de cărţi, de dicţionare, de atlase. A vizionat filme în limba rusă şi totul a culminat cu participarea la Olimpiada Naţională de Limba Rusă. Recent, Cipriana le-a luat ruşilor medalia de aur la o competiţie internaţională de matematică, care s-a desfăşurat la Moscova, în limba rusă.
În timp ce foarte mulţi elevi din România studiază şi aprofundează engleza şi franceza, Tcaci Cipriana şi-a descoperit pasiunea pentru limba rusă. Atât de mult a fascinat-o această limbă, care în ţara noastră şi-a pierdut din utilizare, încât de când era mică a început să o înveţe singură. A căutat cărţi, manuale, dicţionare şi a luat-o cu începutul…cu alfabetul. În fiecare zi a învăţat ceva nou, astfel că anul trecut, şi-a luat inima-n dinţi şi a participat la Olimpiadă şi s-a calificat la faza naţională, unde a luat Premiul I şi Medalie de Aur, la nivelul A2. Competiţia a avut loc în judeţul Maramureş, la Sighetu Marmaţiei. Acest premiu a ajutat-o să intre în lotul lărgit al României, pentru faza internaţională. Din păcate, Cipriana nu a fost selectată pentru lotul restrâns, dar rezultatul extraordinar a încurajat-o şi a învăţat şi mai mult.
A concurat cu ucrainienii şi a fost prima pe secţiune
Anul acesta, s-a calificat din nou la faza naţională a Olimpiadei de Limba Rusă, dar la un nivel superior, B2, cu un grad ridicat de dificultate. Din Oltenia au participat doi elevi, dar regulamentul destul de încâlcit al acestei competiţii au îndepărtat-o pe Cipriana de podium. „Este o Olimpiadă complicată. Au mai multe secţiuni pentru cei din Republica Moldova, care au posibilitatea să converseze în fiecare zi în limba rusă. Şi separat o olimpiadă pentru români, care studiază rusa ca şi mine. În afară de aceste două categorii mai sunt şi ucrainienii. Iar pe mine m-au băgat la aceeaşi secţiune cu ucrainienii, pe motiv de nume, au zis că am rădăcini în Republica Moldova. Ceea ce nu a fost corect. Aşadar, anul acesta nu am înţeles foarte bine ce s-a întâmplat. Vă daţi seama că ei, ucrainienii vorbesc zilnic limba, au alt statut. Eu învăţ singură. Cu toate acestea,  la secţiunea mea am luat cel mai mare punctaj, dar per total, nu am reuşit să obţin punctaj pentru premiere. M-a despărţit de un premiu doar 0,5 puncte.  Deşi am depus contestaţie nu am fost luată în seamă şi pentru 0,5 puncte nu am reuşit să mă întorc şi anul acesta cu ceva acasă. Mi-a părut foarte rău. Numai că imediat după probă, am rămas şi singură pentru că profesorul însoţitor a plecat şi nu a avut cine să-mi susţină cauza”, a explicat Cipriana.

„Cifre matematice în istorie”, a învins Moscova
Şi povestea nu s-a încheiat… Pentru că Cipriana este la Secţia de Mate-Info, aceasta a încercat să împletească ştiinţele exacte cu pasiunea pentru limba lui Tolstoi şi a participat la un concurs de matematică, la Moscova, la Universitatea de Stat Lomonosov. „Concursul a avut două părţi. În luna ianuarie a.c, am trimis o lucrare la Sofia, în Bulgaria la Universitatea de Ştiinţe Economice. Tema proiectului meu a fost „Cifre matematice în Istorie”. Au fost  mai multe secţiuni, din care noi puteam să alegem. Cum ar fi : „Matematică şi Artă”; „Matematică şi Politică”; „Ştiinţe Economice”; „Matematică şi Istorie”, etc. Nu am putut să ajung să-mi susţin lucrarea, dar după ce mi-a fost evaluată, am fost anunţată că m-am calificat pentru următoarea fază, care a avut loc la Moscova. Prezentarea lucrării s-a făcut în limba rusă. Eu am învăţat limba singură, după internet. Gramatica am început să o studiez acum doi ani, limba o înţelegeam pentru că m-am uitat la foarte multe filme şi fac audiţii muzicale”, a povestit eleva de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.
Universitatea de Stat Lomonosov  din Moscova a fost gazda concursului
O experienţă extrem de interesantă pentru eleva Tcaci Cipriana. După ce a fost anunţată că a trecut de preselecţia de la Sofia, aceasta ajutată fiind de profesorii : Lucian Tuţescu – Matematică şi Pandia Oprea – Istorie a început pregătirea pentru faza internaţională a concursului, care se anunţa a fi una foarte grea. Universitatea de Stat Lomonosov  din Moscova a fost gazda acestui concurs în perioada 1- 5 mai a.c. „M-au însoţit în Rusia părinţii mei. Pe tata îl cheamă Mihail şi pe mama Rodica. Mă susţin foarte mult şi vreau să le mulţumesc pe această cale. Am vrut neapărat să particip pentru că ştiam că această competiţie are un alt nivel. Acolo se învaţă carte, iar matemtica şi istoria sunt materii importante. Vreau să-i mulţumesc şi domnului diriginte, profesor Mircea Busuiocescu care m-a sprijinit şi m-a încurajat. Concursul s-a desfăşurat pe parcursul a cinci zile. Ne-au primit foarte bine. În prima zi, pe 1 mai am fost aşteptaţi pe Aeroport şi conduşi în căminul unde am stat toate zilele. Condiţiile au fost excepţionale. Ne-am cunoscut mai bine seara, la cină, când ne-am strâns toţi concurenţii”, a povestit eleva.

Pe podium
          A doua zi, pe 2 mai, s-au susţinut lucrările,  individual, de fiecare elev în parte. Au fost emoţii, dar constructive. A treia zi, pe 3 mai, a urmat concursul pe echipe. Se extrăgeau subiectele şi pe rând echipajele rezolvau problemele care erau pe bileţele. Suspansul a crescut, iar în penultima zi de concurs a avut loc premierea. „A fost o surpriză extraordinară. Când am fost anunţată că am luat Premiul I şi Medalia de Aur aproape că nu mi-a venit a crede pentru că am concurat cu foarte mulţi ruşi. M-am bucurat foarte mult că am luat acest premiu, că am fost pe podium. Interesant este că pe diplomă mi-au scris la ţară Rusia, presupun că au crezut că sunt şi eu din Rusia pentru că am avut o lucrarea foarte bună. O să mai concurez şi la alte competiţii pentru că acest concurs m-a încurajat foarte tare. Le mulţumesc domnilor profesori care m-au pregătit şi m-au susţinut şi în mod expres domnului profesor Lucian Ţuţescu, profesorul meu de matematică şi nu în ultimul rând, părinţiilor mei care au mers cu mine în Rusia şi m-au încurajat”, a completat Cipriana. La rândul său, profesorul Lucian Ţuţescu a spus că l-a amuzat faptul că Ciprianei i-au trecut pe diplomă Rusia, ca ţară de origine, în loc de România. „Aş vrea să le transmit ruşilor că nici dacă ne-ar da înapoi tezaurul nu le-aş da eleva…”,a  spus glumind profesorul buzeştean.