Două personalități, propuse pentru titlul de „Cetățean de Onoare” al Craiovei

0
555
Un tânăr sportiv paralimpic și un inginer savant, recunoscut la nivel internațional pentru lucrările sale de cercetare, sunt propuși pentru a primi titlul de „Cetățean de Onoare” al Craiovei. Distrincțiile vor fi conferite craioveanului Theodor Matican și, post-mortem, inginerului George (Gogu) Constantinescu, în cadrul ședinței solemne a CLM Craiova care va fi găzduită în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu”.
 Propunerea de conferire a titlului de „Cetățean de Onoare” al Craiovei sportivului Theodor Matican a venit din partea Universității din Craiova, în speță Facultatea de Educație Fizică și Sport. Autoritățile locale au fost receptive la această solicitare și au propus, la rândul lor, consilierilor municipali să aprobe acordarea distincției tânărului sportiv. În privința acordării post-mortem a titlului de „Cetățean de Onoare” savantului craiovean, inginer George (Gogu) Constantinescu, propunerea aparține chiar municipalității și este supusă, de asemenea, votului aleșilor locali.
La doar 22 de ani, o personalitate a sportului
Craioveanul Theodor Matican s-a născut cu o mare problemă de sănătate, paralizie cerebrală – formă diskinetică, ADHD și astm, dar a reușit, prin sport, să doboare barierele prejudecăților și să depășească anumite limite fizice. La doar 22 de ani, este considerat o personalitate a sportului, fiind multiplu medaliat la competiții naționale și internaționale rezervate persoanelor cu dizabilități, având o contribuție semnificativă în paraciclism, unde a obținut, printre multe premii, șase cupe europene și una mondială. Tânărul craiovean se poate mândri cu performanțe de excepție la mai multe discipline sportive, printre care înot, schi, ciclism sau atletism.
Un palmares de-a dreptul impresionant
Cariera sportivă a lui Theodor Matican a început în anul 2011, la concursul de schi „Serbările Zăpezii” care s-a desfășurat la Rânca. Atunci a primit primul trofeu, la categoria Special Olympics. Doi ani mai târziu, în 2013, a câștigat medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de Iarnă din Coreea de Sud. În anul 2014, a fost legitimat la CSM Craiova, iar din 2017 concurează sub culorile clubului CSA Steaua București (secția pentru persoane cu dizabilități), unde a obținut performanțe remarcabile la paraciclism. În ciuda diagnosticului sever, Theodor Matican are un obiectiv cât se poate de ambițios: vrea să fie primul sportiv (paralimpic) român participant atât la Jocurile Olimpice de Vară (Tokyo 2020), cât și la Jocurile Olimpice de Iarnă (Beijing 2022). De altfel, Theodor Matican are un palmares de-a dreptul impresionant, fiind câștigătorul a șase cupe europene – în Spania, Grecia, Ungaria, Serbia, Slovacia și Sid (Serbia), dar și Cupa Mondială, competiție ce a avut loc în Singapore.

Creatorul teoriei sonicității
Cel de-al doilea titlu de „Cetățean de Onoare” al Craiovei va fi înmânat post-mortem savantului craiovean George (Gogu) Constantinescu, „o personalitate care se bucură de o notorietate consolidată atât în spaţiul academic românesc, cât și în cel internațional, un savant de o reputație mondială cu contribuții importante în cercetare, fiind printre altele, și creatorul teoriei sonicității”, se arată în raportul întocmit de municipalitate. S-a născut la Craiova, în casa situată acum pe strada „Brestei”, la nr.18, într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind profesor de matematică timp de 30 de ani şi director al Şcolii Superioare din Craiova (actualul Colegiu Național „Carol I”). Gogu Constantinescu este recunoscut ca unul dintre cei mai mari ingineri români, cu contribuţii fundamentale în mai multe domenii.
Printre cei 17 oameni de știință ai lumii
A fost unul dintre pionierii utilizării betonului armat în domeniul construcțiilor, publicând în 1904, în “Buletinul Societății Politehnica”, un studiu original privind calculul podurilor din beton armat. A inițiat teoria sonicităţii, ştiinţa transmiterii energiei mecanice prin vibraţii, teorie care are aplicații remarcabile, printre care mitraliera sonică şi convertorul de cuplu sau cutia de viteză automată. Revista engleză ,,The Graphycs”, din 1 ianuarie 1926, îl menționează ca unul dintre cei mai renumiți 17 oameni de ştiinţă ai lumii din perioada 1900-1925, alături de Einstein, Marie Curie, Lord Kelvin, Marconi. Ideile sale de excepție sunt și acum, după mai bine de 100 de ani, reluate de cercetătorii care încearcă tratarea cancerului şi a altor boli grave prin intermediul vibraţiilor.