Anual, peste 200 de doljeni ajung la spital cu cancer de piele

0
286

Un număr tot mai mare de doljeni ajung, în fiecare an, în clinica de dermatologie a Spitalului Judeţean din Craiova, cu boli ale pielii dintre cele mai grave. În aceste condiţii, medicii avertizează că expunerea prelungită la soare în sezonul estival, mai ales la orele amiezii, trebuie evitată. Motivul: radiaţiile ultraviolete sunt foarte periculose. 

Potrivit specialiştilor, zona însorită a Doljului este una cu atât mai periculoasă în ceea ce priveşte bolile dermatologice. Anual, peste 200 de persoane care trec pragul clinicii din cadrul Spitalului Judeţean Craiova sunt diagnosticate cu diverse forme de cancer de piele. Iar creşterea continuă a numărului de bolnavi a transformat aceste afecţiuni într-o adevărată problemă de sănătate publică. În fiecare an, medicii doljeni diagnostichează câteva sute de astfel de cazuri. Iar radiaţiile ultraviolete au contribuit din plin la această situaţie. Medicii spun însă că, dacă sunt diagnosticate din timp, bolile de piele pot fi tratate. De bază rămâne însă protecţia, în primul rând prin evitarea expunerilor excesive la soare, dar şi prin folosirea cremelor fotoprotectoare, prin limitarea acţiunii altor factori de risc, aşa cum ar fi infecţiile virale, substanţele chimice sau traumatismele mecanice.

„Expunerea prelungită la soare poate conduce la apariţia celei mai grave afecţiuni de piele şi anume melanomul. Acesta este consecinţa arsurilor solare, expunere la soare de scurtă durată, dar intensă. În afară de aceste efecte imediate, care uneori pot fi agravate de consumul de alcool sau de consumul de anumite medicamente, trebuie să ţinem cont de efectele în timp ale radiaţiilor solare. În primul rând, de îmbătrânirea prematură a tegumentului. Sunt însă şi persoane la care se dezvoltă cancerele de piele, unele foarte agresive, cum ar fi melanomul, altele mai puţin agresive. De aceea trebuie să luăm efectele benefice atât cât ştim să luăm de la soare”, a precizat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful clinicii de dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Campania gratuită de examinări medicale se mută la mare

Virgil Pătraşcu

Până anul trecut, în luna mai, medicii dermatologi din întreaga ţară organizau pe parcursul unei zile o campanie gratuită de testare. În 2013, pentru a avea şi mai mare eficienţă, reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie au hotărât să mute această campanie la mare, chiar în sezonul estival.

Astfel, turiştii vor putea primi consultaţii gratuite şi sfaturi utile, chiar pe plajă din partea medicilor dermatologi. Aceştia speră ca impactul să fie chiar mai puternic decât în anii trecuţi, atunci când participau la aceste acţiuni peste 3.000 de persoane. În cazul în care această schimbare nu va avea efectul scontat, se va reveni la tradiţia ultimilor ani şi examinările vor avea loc într-o singură zi, la sfârşitul lunii mai.

Atenţie la aluniţe!

De patru ori a crescut în ultimii 30 de ani numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de piele. Cauzele sunt diverse, printre  factorii ce contribuie la apariţia acestei afecţiuni numărându-se, pe lângă radiaţiile solare şi stresul, alimentaţia, imunitatea scăzută, bolile metabolice. Mare parte din leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. Mai ales că, în situaţia în care sunt diagnosticate din timp, acestea pot fi prevenite. Cancerul de piele poate fi tratat şi în mare parte poate fi vindecat, doar ca pacienţii să nu neglijeze dezvoltarea acestor leziuni. Mai periculos este melanomul, pentru că, acesta, dezvoltat pe anumite aluniţe, reprezintă o leziune foarte agresivă.

„Mijloacele de protecţie naturale sunt cele mai bune. Vorbim aici de îmbrăcămintea adecvată şi pălăria cu boruri mari. Desigur, şi cremele fotoprotectoare sunt foarte bune, numai să fie accesibile ca şi costuri. A folosi cremele fotoprotectoare nu trebuie însă să te încurajeze să stai mai mult la soare. Se spune că nu s-a descoperit fotoprotectorul ideal”, a mai spus şeful clinicii de dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.