Începe procesul agentului de la Penitenciarul Pelendava acuzat de trafic de influenţă

0
107

Procesul agentului de la Penitenciarul Pelendava din Craiova acuzat că a cerut 5.000 de euro, din care a primit 3.500 de euro, pentru a aranja angajarea soţiei unui craiovean ca asistent medical în cadrul unităţii de detenţie poate începe. Hotărârea a fost luată joi, 27 aprilie a.c., de magistraţii Tribunalului Dolj, care au respins cererile şi excepţiile inculpatului şi au constatat legalitatea rechizitoriului procurorilor. Bărbatul care a dat banii a recunoscut totul şi a încheiat un acord cu procurorii, primind o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. Agentul, în schimb, va fi judecat în procedură obişnuită.

pelendavaReamintim că pe 7 martie a.c. s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Dănuţ Dihoru, agent de penitenciare la Penitenciarul Pelendava, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului, în urma anchetei desfăşurate ca urmare a sesizării făcute de o persoană la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, s-a stabilit faptul că, în perioada iunie-iulie 2016, agent-şef principal Dănuţ Dihoru, din cadrul Penitenciarului Pelendava, a pretins de la Alexandru Crăciun suma de 5.000 de euro, iar ulterior a primit de la acesta 3.500 euro, lăsându-l să creadă că poate influenţa angajarea soţiei acestuia ca asistent medical în cadrul Penitenciarului Pelendava. Ca urmare a cercetărilor, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a inculpatului, au precizat anchetatorii.

tribunalÎn ceea ce-l priveşte pe Crăciun, acesta a recunoscut comiterea faptei, precizând că, iniţial, i-a remis agentului suma de 3.500 euro pentru a-i facilita angajarea soţiei sale pe postul de asistent medical, urmând ca restul de 1.500 de euro să-i dea după efectuarea angajării. „În conformitate cu prevederile legale, s-a încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei de către inculpatul Crăciun Alexandru, privind comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, în sarcina acestuia stabilindu-se pedeapsa de 1,6 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni şi 1 an interzicerea unor drepturi, ca pedeapsă complementară, de la rămânerea definitivă a hotărârii”, au comunicat anchetatorii. Pe 9 martie, judecătorii de la Tribunal au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei, dispunând, în plus, ca bărbatul să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Dosarul a intrat în camera preliminară a instanţei, a fost analizat de judecători, care joi, 27 aprilie a.c., au decis că poate începe judecarea inculpatului: „Respinge cererile şi excepţiile formulate în baza dispoziţiilor art.344 alin.2 Cpp de către inculpatul Dihoru Dănuţ Nicuşor, ca neîntemeiate. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, prin care s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Dihoru Dănuţ Nicuşor, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Dispune începerea judecăţii în cauză. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu de la 27 aprilie 2017”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj. Primul termen de judecată urmează să fie stabilit după ce va rămâne definitivă hotărârea.