Cercetătorii craioveni : Un sistem inovativ, minim invaziv, ghidat prin imagistică

0
415

incesaCercetătorii Universităţii din Craiova în parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti, SINTEF Institute of Technology and Society, Trondheim, Norvegia, St. Olavs Hospital, Trondheim, Norvegia  au dezvoltat un sistem inovativ, minim invaziv, ghidat prin imagistică (denumit NAVICAD) compus dintr-un software şi o pensă de biopsie cu navigaţie electromagnetică pentru prelevare de ţesut prin metoda clasică şi care include şi o fibră pentru microscopie confocală de fluorescenţă (pCLE) pentru biopsie optică care ajută la diagnosticarea cancerului pulmonar.

În prezent, pentru diagnosticarea cancerului pulmonar periferic, pneumologul planifică procedura de biopsie trans-bronhică prin examinarea înainte de procedură a unui număr de secţiuni realizate prin Tomografie Computerizată. Acesta manipulează apoi un video-bronhoscop flexibil în lob sau în bronhiile sub-segmentale atât cât permite diametrul bronhoscopului. În final, se introduce o pensă de biopsie prin canalul de lucru al bronhoscopului şi se realizează biopsia, fără vizualizare. În mod frecvent, 43%-95% dintre proceduri eşuează în atingerea ţintelor periferice, în funcţie de mărimea şi localizarea acestora. În cazul eşecului pneumologul trebuie să repete procedura sau să treacă la metode invazive, cu incidenţă crescută a complicaţiilor, precum biopsia trans-cutanată cu ac, ghidată prin tomografie computerizată cu un nivel crescut de radiaţie pentru chirurg şi pacient, sau biopsia chirurgicală cu mare stres pentru pacient.

Obiectivul principal şi realizat al proiectului, a fost acela de a depăşi aceste limitări şi de a îmbunătăţi acurateţea orientării pneumologului prin căile aeriene, împreună cu opţiunea unui diagnostic optic preliminar pentru o confirmare suplimentară a locului biopsiei.

Prototipul funcţional al sistemului NAVICAD s-a testat cu succes într-un model artificial special proiectat precum şi în animale de talie mare în cadrul facilităţilor partenerilor norvegieni. În viitor, consorţiul are în vedere obţinerea de finanţare pentru studii extinse pe modele artificiale şi animale, efectuarea de studii clinice şi obţinerea aprobărilor necesare pentru comercializare.

În final pneumologii vor avea posibilitatea de a utiliza sistemul NAVICAD cu navigaţie şi microscopie confocală pentru a obţine imagini ale ţesutului pulmonar de la căile respiratorii superioare până la alveole în pacienţii care prezintă leziuni pulmonare pentru a obţine probe de ţesut, a stadializa cancerul şi a monitorizarea tratamentul.