In cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, deputatul Ionuţ Stroe, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, în cadrul dezbaterii cu tema „Protejarea femeilor refugiat împotriva violenţei de gen”, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de numărul crescut al femeilor refugiat care sunt expuse la violenţa de gen.
60% dintre refugiaţii care ajung în Grecia şi de acolo în Europa sunt femei şi copii, conform datelor puse la dispoziţie de Comisiariatul ONU pentru Refugiaţi. În aceste condiţii, strategia de primire a refugiaţilor care ajung în Europa trebuie regândită din perspectiva particulară a experienţei acestora. Din păcate, valul de refugiaţi, numărul mare de femei forţate să părăsească singure alături de copiii lor zonele de conflict, au adus în discuţie modul în care acestea suportă drumul către azilele europene. De multe ori sunt expuse violenţei verbale, fizice şi abuzurilor sexuale. Din păcate protecţia acestora nu a fost considerată până azi o prioritate în strategia de rezolvare a crizei refugiaţilor.
Liberalul Ionuţ Stroe a lansat un apel către toate statele membre să ratifice cât mai repede Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a planului de măsuri de stopare a traficului de persoane, astfel încât să existe un numitor comun în abordarea acestei chestiuni.
”România a semnat şi ratificat Convenţia de la Istanbul privind violenţa împotriva femeilor şi se pregăteşte intens să rezolve toate problemele administrative pentru a se asigura facilităţile adecvate recepţionării, acomodării şi protejării refugiaţilor ce vor fi alocaţi ţării noastre. Este important ca aceste facilităţi să fie gândite în concordanţă cu standardele de gen, ţinându-se cont de sensibilitatea fizică şi psihică a femeilor şi copiilor refugiaţi. Raportul adoptat azi propune ca azilele să aibă ofiţeri , traducători şi asistenţi sociali femei printre măsurile concrete ce vizează rezolvarea acestei probleme”, a precizat Ionuţ Stroe.
Deputatul liberal Ionuţ Stroe a prezentat marţi în plen şi punctul său de vedere cu privire la situaţia din Turcia punând accent pe ideea că în criza turcă e nevoie de pragmatism, obiectivul final – stabilitatea din zonă – este definitoriu, condiţia fiind însă ca Turcia să respecte drepturile omului, democraţia şi regulile unui stat de drept precum şi legile internaţionale.
În perioada 24-28 aprilie are loc la Starsbourg sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în cadrul căreia se dezbat câteva teme stringente ale politicii europene printre care situaţia din Turcia, crearea unui organism european de anchetare a corupţiei, protejarea refugiaţilor şi situaţia din Ungaria cu privire la modificarea legislaţiei cu privire la organizaţiile neguvernamentale şi închiderea Universităţii Central Europeană.