Un copil din Craiova este primul în ţară la „Made for Europe”

0
541

În perioada 21-24 aprilie, la Satu Mare s-a desfăşurat Concursul Naţional „Made for Europe” , la care judeţul Dolj a obţinut locul I , prin elevul Constantin Adrian Ionuţ, de la liceul Tehnologic Special „Beethoven” Craiova.

scoalaConcursul a fost lansat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi valorizează experienţele pozitive  ale unităţilor  de învăţământ preuniversitar în derularea proiectelor finanţate prin proiecte europene. La faza naţională au intrat în competiţie 117 proiecte, iar judeţul Dolj a fost reprezentat de trei proiecte de înaltă calitate: „Open Doors for Non Formal” (Şcoala Gimnazială din Ghindeni)”, Programul „Erasmus +, European Network of social  economy initiatives for adults with disabilites – NO Limit (Liceul Tehnologic „Beethoven”); „1914 – 2014 – Il y a 100 ans, la Grande Guerre: regards croises d’ eleves en Europe”  (Liceul „Charles Laugier ” din Craiova). Faza naţională a fost precedată de cea judeţeană, la care au participat 17 proiecte şi 85 de elevi, competiţia fiind caracterizată de o luptă frumoasă, fair-play, în colaborarea şi spiritul de echipă au fost calităţi predominante. Produsele realizate şi prezentate în cadrul concursului au avut grad mare de aplicabilitate educaţională şi utilitate în evoluţia personalităţii elevilor beneficiari. Premiul I obţinut de către elevul de la „Beethoven” nu este o întâmplare singulară. De mai mulţi ani, judeţul este fruntaş în rândul programelor cu finanţare europeană în educaţie. În 2015, 22 de unităţi de unităţi de învăţământ din Dolj au accesat proiecte în valoare de peste 950.000 de euro, prin Erasmus+, la care s-au adăugat aproape 400.000 de euro, prin proiecte de alocare şi inovare, un cuantum de 10%  DIN FONDURILE ALOCATE LA NIVEL NAŢIONAL. Între 2012-2014, 95 de programe au beneficiat de finanţare europeană.

Un beneficiu general

scoala (1)Beneficiul este în primul rând al elevilor, dar şi comunităţile au un câştig. „Prin atragerea acestor fonduri şi mobilităţi realizate de cadrele didactice şi elevii din străinătate realizăm şi o promovare a României, ca brand internaţional, dar şi turistic. Toţi cei care ne-au călcat pragul pentru mobilităţi educaţionale au spus că nu şi-ar fi închipuit că România este o ţară atât de frumoasă şi primitoare. De aceea, ne mândrim cu premiul obţinut de  Constantin Adrian Ionuţ”, a declarat prof.  Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Contribuţii bugetare importante

În anii 2015/2016, Doljul a fost vizitat de aproximativ 3.000 de participanţi din alte ţări, din spaţiul intracomunitar, la care s-au adăugat şi state „extra”, contribuţia la buget fiind impresionantă. „Acest lucru este posibil datorită eforturilor depuse de ISJ Dolj, prin Departamentul de Proiecte Educaţionale, care, prin specialiştii de acolo, au realizat numeroase cursuri de formare şi consiliere destinate cadrelor didactice interesate pentru realizarea unui învăţământ atractiv şi de calitate. Programul „Erasmus+” susţine experienţe de învăţare de calitate pentru elevi şi profesori, iar „Made in România” este cerinţă prioritară ”, a declarat prof. Ani Drăghici, inspector în cadrul Departamentului de Proiecte Europene al ISJ Dolj.