Klaus Iohannis, primit de premierul Matteo Renzi: Comunitatea românilor, cea mai integrată din Italiao

0
62


Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit, ieri, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale pe care o efectuează la Roma, la Palatul Chigi, de preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Renzi, premierul italian apreciind că românii din Italia reprezintă cea mai integrată comunitate. „Este cea mai bine integrată comunitate din Italia”, a apreciat Matteo Renzi, în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse oficiale.

În plus, românii din Italia contribuie cu peste 1% din PIB la dezvoltarea acestei ţări. Este foarte importantă şi prezenţa comunităţii italieneşti în România, au mai precizat sursele citate, dar şi a investitorilor italieni în ţara noastră, în special a IMM-urilor. În Italia se află, potrivit surselor citate, peste un milion de români care trăiesc şi lucrează în această ţară.

Întâlnirea cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Italia a prilejuit discuţii despre consolidarea perspectivei europene a Balcanilor de Vest. „Italia şi România sunt ţări aflate fiecare în vecinătatea Balcanilor de Vest, iar această zonă constituie, pentru viitorul Europei, o temă de maximă importanţă”, au mai menţionat sursele, precizând că există această dorinţă, de ambele părţi, de a lucra împreună pentru a consolida perspectiva europeană a Balcanilor de Vest. Alt subiect de discuţie s-a referit la viitorul Summit de la Riga, premierul Renzi confirmând că sprijină, ca şi România, ţările din acest parteneriat, în special Republica Moldova şi Ucraina.

S-a discutat şi despre viitorul construcţiei europene, cei doi oficiali apreciind că este nevoie de o gândire strategică în acest sens. „Europa are nevoie, în momentul de faţă, de idei”, a spus premierul Matteo Renzi, potrivit surselor oficiale.