Comisia juridică a Senatului a admis eliminarea încătuşării arestaţilor non-violenţi

2
68

Propunerile privind eliminarea încătuşării arestaţilor non-violenţi în spaţiul public şi posibilitatea acuzatului de a alege o altă locuinţă decât cea trecută în acte dacă face dovada că acolo domiciliază, avansate de senatorul PSD Şerban Nicolae, au fost acceptate de comisia juridică a Senatului. Raportul de admitere a fost prezentat, ieri, în cadrul şedinţei comisiei juridice, la reuniune participând, pe lângă membrii acestei comisii şi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

„Încătuşarea este o măsură excepţională, ea trebuie restricţionată cu câteva excepţii foarte expres şi foarte clar limitate de textul de lege, în sensul în care se încătuşează doar persoane care sunt suspectate, cercetate pentru şi infracţiuni prin acte de violenţă, ceea ce induce o stare de pericol în spaţiu public, persoanele care s-au sustras sau s-au opus măsurii reţinerii sau arestării preventive”, a spus Şerban Nicolae la finalul şedinţei.

El spune că acest procedeu nu trebuie lăsat la latitudinea arbitrarului sau discreţionarului “în funcţie de persoană, în funcţie de notorietate, în funcţie de prezenţa sau nu a camerelor de luat vederi”. “Nu este o chestiune de spectacol încătuşarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul că în multe situaţii încătuşarea poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză, mai ales în cazul celor care nu sunt cercetate pentru infracţiuni cu violenţă, care nu generează o stare de pericol în spaţiul public”, a explicat senatorul PSD. El a mai adăugat că în Codul penal sunt definite foarte clar infracţiunile cu violenţă şi a enumerat ca exemplu tâlhăria, omorul şi violul.

Referitor la arestul la domiciliu, senatorul a precizat că un arestat îşi poate alege domiciliul în cazul în care instanţa decide ca acesta să suporte o astfel de măsură preventivă, dar acuzatul trebuie să facă dovada clară că domiciliază la acea locuinţă şi nu la adresa care figurează în actul de identitate.

Şerban Nicolae a mai spus că 7 mai este termenul de adoptare tacită a modificărilor aduse Codului de procedură penală, dar el şi-a exprimat opinia că aceasta nu e o soluţie. “Cred că toate propunerile legislative trebuie dezbătute, trebuie lămurite, trebuie să aibă un cadru cât mai larg de exprimare a opiniilor. Nu sunt deloc de acord cu adoptarea tacită”, a conchis senatorul PSD.

2 COMENTARII

  1. “Nu este o chestiune de spectacol încătuşarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul că în multe situaţii încătuşarea poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză, mai ales în cazul celor care nu sunt cercetate pentru infracţiuni cu violenţă, care nu generează o stare de pericol în spaţiul public”… Extraordinar!!!
    Oare trebuie sa ne intereseze pe noi cetatenii acestei tari ce-l preocupa pe d.l senator PSD care vede umilire in incatusarea unui politician corupt? Oare pentru cine creioneaza dansii legile din Romania pentru toti cetatenii sau doar pentru o parte a acestora. Stie d.lui ca atunci cand se face trafic de influenta si de “alte alea” sau cand acestia isi insusesc bani din avutul poporului, se face cu violenta???? Alo! Domnul Serban Nicolae…., mai gandeste-te!

  2. Bogatia unora nu e un lucru din cele normale, firesti. Este cu neputinta sa aiba avere unul care n-a furat, n-a ucis sau n-a inselat. Cei cativa care fac mici “gainarii” sunt jertfiti dreptatii ca pe o trebuinta de a convinge saracimea ca de normalul unei vieti traite in saracie. Sa stie toata lumea ca marii si adevaratii infractori sunt puternici, sunt respectati si apreciati. Deci????

Comments are closed.