Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj au marcat, ieri, Ziua internațională a securității și sănătății în muncă printr-o masă rotundă la care au participat angajatori, reprezentanți de sindicat dar și lucrători desemnați să utilizeze substanțe chimice. Asta pentru că tema pentru anul 2014 este Securitatea și sănătatea la utilizarea substanțelor chimice în muncă. Dacă pe parcursul anului trecut nu s-a înregistrat nici un eveniment negativ pe această linie, reprezentanții ITM Dolj spun că prevenirea este un segment important al activității instituției și astfel de întâlniri sunt binevenite.
Pentru că 28 aprilie a fost declarată Ziua internațională a securității și sănătății în muncă, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj au organizat, ieri, la sediul instituției, o masă rotundă cu tema aleasă pentru anul 2014, respectiv securitatea și sănătatea la utilizarea substanțelor chimice în muncă. Chiar dacă în Dolj nu mai sunt atât de multe unități unde să se folosească substanțe chimice (în domeniul maselor plastice, a prelucrării lemnului și la protecția plantelor), informarea și protecția lucrătorilor este importantă, ca și impactul asupra mediului.
„Protecția lucrătorilor față de riscurile asociate cu expunerea la substanțele chimice utilizate în activitatea de producție reprezintă una dintre cele mai importante provocări pentru toți cei implicați în asigurarea sănătății și securității în muncă. Tocmai de aceea, astăzi, am organizat această masă rotundă cu angajatori, lucrători și reprezentanți ai sindicatelor din domeniu, care activează pe raza județului Dolj, pentru o discuție privind formarea și instruirea personalului expus la agenți chimici periculoși. Nu am avut incidente nici în 2012, nici în 2013 care să aibă la bază greșita utilizare a agenților chimici, însă activitatea de prevenire este foarte importantă”, a explicat gazda întâlnirii de ieri, inspector Silviu Poenaru, șeful Serviciului Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul ITM Dolj.
Cei prezenți au primit Raportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) despre situația actuală a utilizării substanțelor chimice și impactul acestora asupra locului de muncă și a mediului înconjurător, care mai cuprinde și o sinteză a metodelor alese la nivel național și internațional pentru rezolvarea problemelor din domeniu. Asta pentru că, în lume, se înregistrează un număr mult prea mare de accidente de muncă și boli profesionale care urmare a utilizării greșite a substanțelor chimice.