Shakespeare’s Corner donat de profesorul britanic Michael Dobson Bibliotecii Universităţii din Craiova

0
906

Cu prilejul Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova și București – dar și din alte oraşe ale Olteniei, căci, să nu uităm, la această ediţie îl celebrăm pe „Shakespeare al tuturor” sunt prezente în Bănie numeroase personalităţi ale lumii teatrale mondiale. Printre acestea, și Michael Dobson, director al Shakespeare Institute şi profesor de studii shakespeariene la University of Birmingham din Marea Britanie. Reputatul profesor și scriitor primește astăzi, din partea Universității din Craiova, titlul de Doctor Honoris Causa. Evenimentul se va desfăşura cu începere de la ora 11.00, în Sala Albastră, și va fi urmat, în cadrul Bibliotecii Universității din Craiova, de deschiderea oficială a Shakespeare Corner, primul de acest fel în România. Instituția nu ar fi beneficiat de această bibliotecă fără sprijinul și amabilitatea lui Michael Dobson, prin donarea a peste 200 de titluri reprezentative pentru opera si viața dramaturgului.

După ce, în cadrul Festivalului Internaţional „Shakespeare”, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova a revenit lui Stanley Wells – preşedinte al Shakespeare Birthplace Troust din Stratford-upon-Avon, editor general al ediţiilor Shakespeare (Oxford şi Penguin) – în 2008, și Mariei Shevtsova, reputat critic şi teoretician al teatrului din Marea Britanie – în 2012, anul acesta el va fi acordat profesorului și scriitorului britanic Michael Dobson.

«Domnul Michael Dobson a ţinut să înscrie acest eveniment dedicat personalităţii sale în istoria Festivalurilor „Shakespeare” prin donaţia făcută către Biblioteca Universităţii din Craiova, constând într-un număr semnificativ de volume ale operelor marelui dramaturg William Shakespeare, ce vor constitui de acum înainte un preţios Shakespeare’s Corner pentru studenţii şi personalul academic al instituţiei de învăţământ”, au precizat organizatorii festivalului.

Carieră strălucită ca scriitor și profesor pe trei continente

Legăturile lui Michael Dobson cu William Shakespeare au existat încă de pe vremea studenţiei la Oxford, unde a câştigat Charles Oldham Shakespeare Prize în 1981. Teza sa de doctorat, având ca temă dezvoltarea reputației lui Shakespeare de la Restauraţie până la Jubileul Stratford al lui David Garrick, a fost supervizată de Stanley Wells (la vremea aceea visiting professor la Oxford din partea Shakespeare Institute, în scopul de a edita operele complete ale lui Shakespeare pentru Oxford University Press), iar cea mai mare parte a tezei a fost scrisă pe parcursul celor doi ani petrecuţi ca cercetător și profesor la Harvard. În 1987 s-a căsătorit cu Nicola Watson, în prezent preşedinte al Asociaţiei Britanice pentru Studii Romantice și o autoritate în turismul literar, care adeseori este coautor al lucrărilor domniei sale.

După experienţa la Harvard, Michael Dobson a lucrat la o serie de alte universități din America de Nord (în principal Indiana, Northwestern și University of Illinois din Chicago) și a onorat burse de cercetare de la University of California, Los Angeles, înainte de a reveni în 1996, în Marea Britanie, unde a preluat catedra de Teatru Renascentist la Roehampton Institute. În anul 2005 s-a transferat la Birkbeck College, University of London (unde a pus bazele unui nou program de masterat despre Shakespeare și reprezentaţii contemporane, în colaborare cu Shakespeare’s Globe), înainte de a fi numit la conducerea Shakespeare Institute în 2011. A mai primit granturi şi burse de la American Council of Learned Societies, British Academy, American Philosophical Society, Society for Theatre Research şi Leverhulme Trust, a predat ca profesor invitat la Peking University în China şi la Lund University în Suedia și a făcut parte din comitetul de program al Shakespeare Association of America.

Interes necontenit pentru tot ceea ce se face în lume în numele lui Shakespeare

Michael Dobson este fondator și membru al consiliului de administrație al European Shakespeare Research Association; decanul academic al Programului „Shakespeare” la şcoala de teatru British-American Drama Academy; referent de carte și teatru pentru BBC și London Review of Books; editor general, cu Dympna Callaghan, al seriei de monografii Palgrave Shakespeare Studies; membru al consiliilor editoriale al Shakespeare Quarterly şi Shakespeare Survey, pentru care a analizat fiecare mare producție a unei piese a lui Shakespeare în Anglia între 1999 și 2007.

Cariera sa ca profesor și scriitor despre piesele de teatru și poeziile lui Shakespeare a fost dedicată nu numai examinării acestor scrieri extraordinare în contextele secolelor al XVI-lea și al XVII-lea, ci şi explorării modului în care acestea au stimulat creativitatea altor persoane, în mod individual și colectiv, de-a lungul timpului – fie ei actori (atât profesioniști, cât și amatori), oameni de știință, regizori, filosofi, compozitori, critici, sculptori, poeți sau romancieri. Îi face mare plăcere să fie consultant pentru mulţi regizori de teatru și actori, precum și să publice eseuri academice și cărți, și, deși punctul central al activităţii sale a fost interpretarea lui Shakespeare în teatru de-a lungul secolelor scurse de la moartea sa, și istoria neîncetatei aventuri de dragoste cu Elizabeth și Elizabethanii în general, Michael Dobson manifestă necontenit un interes entuziast și informat asupra a tot ceea ce se face în lume în numele lui Shakespeare.

Programul zilei de astăzi:

  • Ora 10.30, foaierul Teatrului Naţional Craiova: lansarea cărților „Shakespeare – opere complete” (volumele V-VIII), ediţie coordonată de George Volceanov; „Shakespeare & Eminescu”, de Grid Modorcea (traducere în limba engleză de Mihnea Golumbeanu); „Eminescu despre Shakespeare” în facsimile, volum întocmit şi comentat de Constantin Barbu.
  • Ora 12.00, Sala Albastră a Universităţii din Craiova: Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova profesorului Michael Dobson  (Marea Britanie).
  • Ora 18.00, Teatrul Naţional Craiova, Sala „Ion D. Sârbu”: „Venus și Adonis” – recitalul actriţei Valentina Zaharia, prezentat de Teatrul „Mignon” din Bucureşti.
  • Ora 19.00, Teatrul „Odeon” din Bucureşti: „Richard III” – spectacol prezentat de Teatrul Naţional din Beijing, China (regia: Wang Xiaoying);
  • Ora 20.00, Teatrul Naţional Craiova, sala „Amza Pellea”: „Iulius Caesar” – spectacol prezentat de Teatrul Dramatic din Erevan, Armenia (regia: Armen Khandikyan).

 

«Cine privește iconografia biografică și coperțile nenumăratelor scrieri despre William Shakespeare, acela se va simți urmărit de portretul poetului, așa cum a fost el realizat într-o gravură de epocă. Dacă revenim, insistând asupra chipului imortalizat grafic, deslușim surprinși că Marele Elisabetan ne zâmbește. Asemenea Giocondei, desenul propagă o undă de nedumerire. Într-adevăr portretul surâde – colțul drept al gurii se ridică peste linia convențională a unei expresii protocolare, cu privirea ațintită asupra interlocutorului de ocazie. Miracolul sporește pe măsură ce schimbăm unghiul de vedere. Ca și în cazul Giocondei lui Leonardo, subiectul își păstrează interesul asupra admiratorului, nescăpându-l din ochi. Cu alte cuvinte, odată intrați în dialog vizual cu dramaturgul, nu este cale de a evita interesul acestuia. Să fie acesta un semn al puterii de fascinație și persistență în timp a geniului său creator? Păstrând proporțiile, nu este exclus ca pictorul să fi surprins exact una din calitățile fundamentale ale operei shakespeareiene. După chipul și asemănarea autorului, scrierea este pătrunsă de un posibil sentiment al surâsului și invers: Shakespeare reflectă „de visu” atitudinea fundamentală pe care o practică în lucrările sale prin suita dinamică a motivelor care îi caracterizează piesele».

(Din volumul „De ce surâde Shakespeare” al profesorului Dan Vasiliu, unul dintre cei mai apreciaţi shakespeareologi din ţară, publicat la UNATC Press (ediție revăzută și adăugită) și lansat, ieri, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”).