Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : „Liberalizarea regimului de vize este meritul exclusiv al cetăţenilor Republicii Moldova”

0
283

Cetăţenii Republicii Moldova au obţinut începând de ieri regim liberalizat de vize pentru călătorii în toate statele membre ale spaţiului Schengen (plus România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia), după aproape patru ani de negocieri, decizie a Uniunii Europene calificată drept una istorică de actuala guvernare pro-europeană de la Chişinău, care intenţionează în scurt timp să semneze şi Acordul de asociere la UE.

Republica Moldova este primul stat membru al Parteneriatului Estic care a obţinut liberalizarea regimului de vize. Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu, raportorul Grupului PPE pentru regulamentul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori ai unui paşaport biometric a menţionat că liberalizarea regimului de vize este meritul exclusiv al cetăţenilor Republicii Moldova, al guvernării pro-europene, şi că această decizie este un pas important către Uniunea Europeană. „UE nu face favoruri, dreptul de a circula liber este rezultatul muncii depuse la Chişinău. De aceia îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova, au făcut eforturi extraordinar de mari. Sunt alături de ei la fiecare pas către Europa. Moldova are nevoie de pacea, de stabilitatea şi de securitatea pe care Uniunea Europeană le oferă şi merită să primească statutul de ţară-candidat la aderare”, a declarat Marian-Jean Marinescu, care a fost şi raportor al Parlamentului European pentru propunerea de simplificare a eliberării vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

750.000 au paşapoarte biometrice

Fraţii noştri de peste Prut vor putea călători fără vize pe un termen de 90 de zile pe parcursul a şase luni în toate statele membre ale UE, cu excepţia Marii Britanii şi a Irlandei, plus statele membre Schengen care nu fac parte din UE – Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Aceştia însă nu vor avea dreptul de muncă, studii şi reîntregirea familiei. Vor putea beneficia de acest regim doar deţinătorii paşapoartelor biometrice. În prezent, din cei aproximativ 2,5 milioane de cetăţeni moldoveni care deţin paşapoarte, aproximativ 750.000 au paşapoarte biometrice. Republica Moldova a început negocierile cu UE privind liberalizarea regimului de vize la 15 iunie 2010, la mai puţin de un an după venirea la guvernare a actualei alianţe pro-europene.

„Un sentiment de libertate şi egalitate”

În urmă cu o săptămână de zile, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a fost la Chişinău, unde s-a întâlnit cu Vlad Filat, fost premier al Republici Moldova. Eurodeputatul PDL a făcut atunci un gest simbolic în cadrul conferinţei de presă şi i-a înmânat liderului PLDM documentul care certifică dreptul la libera circulaţie. ” Atunci i-am înmânat d-lui Filat acel document. Astăzi ( n.r ieri) este un moment foarte important pentru cetăţenii moldoveni. Trăiesc acelaşi sentiment pe care l-am trăit şi noi când s-au ridicat vizele pentru români, acela de libertate şi de egalitate. Este o zi extrem de importantă, procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost finalizat, iar de ieri fraţii noştri circulă liber. Din acest moment începem numărătoarea inversă, de  lun, zile, ore, secunde, până când vom face acest pas important în calea noastră spre libertate, mă refer la integrarea în UE a Republicii Moldova”, a declarat vicepreşedintele EPP, Marian Jean Marinescu. Unii analisti politici de la Chisinau sustin ca liberalizarea a fost urgentată de UE inclusiv în contextul situaţiei din Ucraina.

100 de cetăţeni moldoveni au ajuns la Atena împreună cu premierul Leancă

Ieri, peste 100 de cetăţeni moldoveni, împreună cu premierul Iurie Leancă, au plecat de la Chişinău la Atena, într-un eveniment care marchează eliminarea vizelor de intrare în UE pentru Republica Moldova. Delegaţia din Republica Moldova a ales ca primă destinaţie capitala Greciei, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene. Din delegaţia Republicii Moldova au făcut parte, printre alţii, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, eurodeputatul român Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare UE-Republica Moldova. Ridicarea regimului de vize cu UE este sărbătorită şi marţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău printr-un concert la care sunt aşteptate trupe din R. Moldova, România şi Ucraina.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă

„Este victoria noastră a tuturor”

"Este victoria noastră a tuturor. Cuvântul cheie este demnitate (...) este o etapă importantă de revenire acasă, în UE. Peste 200 de cetăţeni moldoveni au beneficiat deja de ridicarea vizelor „

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola :

“Europa înseamnă unire între oameni”

"De astăzi vom avea ocazia să ne vedem mai des, să construim punţi în Europa, să distrugem stereotipuri, să construim o Europă mai frumoasa pentru toţi. Este o zi europeană"