Actorul craiovean Valer Dellakeza, premiat la Gala UNITER pentru Cel mai bun actor în rol secundar

0
483

Cea de-a 22-a Gală a Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) a avut loc aseară, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş. Printre personalităţile care au înmânat premii în cadrul evenimentului s-au numărat actorul Mihai Mălaimare, actriţa Maia Morgenstern, regizorul de film Laurenţiu Damian, principele Nicolae şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Criticii de teatru Alice Georgescu şi Ion Parhon, regizoarea Sanda Manu, scenograful Puiu Antemir şi actriţa Virginia Mirea au fost membrii juriului care a decis câştigătorii acestei ediţii.

Între premianţi s-a aflat şi actorul Valer Dellakeza, de la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, care, pentru rolul Tot din spectacolul „Familia Tot” de Orkeny Istvan, în regia lui Bocsardi Laszlo, pus în scenă în toamna anului trecut, a primit Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Este al treilea premiul UNITER pe care Valer Dellakeza îl câștigă, după ce în anul 2000 a primit Premiul pentru cel mai bun actor al stagiunii 1999-2000, pentru rolul Truffaldino din “Sluga la doi stapâni” (regia: Vlad Mugur), iar în anul 2012 – Premiul pentru întreaga activitate. În 2013 i-a fost acordat Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” – în grad de Cavaler, la propunerea Preşedintelui României.

VALER DELLAKEZA în rolul Tót din "Familia Tót"

Valer Dellakeza este absolvent IATC, în 1968, la clasa profesor Beate Fredanov, lector univ. Octavian Cotescu, preparator Laurentiu Azimioara, şi actor al Naţionalului craiovean din 1968. Este Societar de Onoare al Teatrul Naţional Craiova (din 21 martie 2004) şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova (din 26 octombrie 2012).

Lista completă a Premiilor UNITER 2014:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: “Victor sau copiii la putere”, de Roger Vitrac, regia Silviu Purcărete (Teatrul Maghiar de Stat Cluj)

Premiul pentru cea mai bună regie: László Bocsárdi, pentru spectacolul “Hamlet” (Teatrul “Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Cornel Răileanu, pentru rolul Personajul din spectacolul “Ce nemaipomenită aiureală” (Teatrul Naţional Cluj)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Alexandra Fasolă, pentru rolul titular din spectacolul “Yentl” (Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Valer Dellakeza, pentru rolul Tót din spectacolul “Familia Tót” (Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Nicoleta Hâncu, pentru rolul Elmire, soţia lui Orgon, din spectacolul “Tartuffe” (Teatrul Metropolis Bucureşti)

Premiul pentru cea mai bună scenografie: József Bartha, pentru scenografia spectacolului “Hamlet” (Teatrul “Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe)

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: “Ştergarul cu cocoş” şi “Beregata de oţel” – dramatizarea radiofonică şi regia artistică Diana Mihailopol, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV: “Hedda Gabler”, regia artistică Dominic Dembinski, producţie a Societăţii Române de Televiziune

Premiul pentru cel mai bun debut: Lucia Mărneanu şi Leta Popescu, pentru spectacolul “Parallel” (coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA, Cluj-Napoca)

Premiul pentru critică teatrală: Mircea Morariu

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă – Victor Rebengiuc

Premiul pentru întreaga activitate – scenografie: Anca Pâslaru

Premiul pentru întreaga activitate – regie: Mihai Măniuţiu

Premiul pentru întreaga activitate – actor: Petru Ciubotaru

Premiul pentru întreaga activitate – critică şi istorie teatrală: Zeno Fodor

Premiul pentru întreaga activitate – actriţă: Virginia Itta Marcu

Premiul special pentru contribuţia la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărţi fundamentale pentru practica şi teoria teatrală: K. S. Stanislavski – “Munca actorului cu sine însuşi” (Raluca Rădulescu)

Premiul special pentru teatru-dans: Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu

Premiul special pentru teatru-document: Geanina Cărbunariu

În cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2013: “În trafic”, de Alina Nelega

Premiul British Council: Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ArCuB

Premiul special al preşedintelui UNITER: Eusebiu Ştefănescu

Premiul Mecena: Carmen Palade Adamescu