Filarmonica „Oltenia”: Concert vocal-simfonic extraordinar de muzică sacră

0
293

Considerat unul dintre cele mai măreţe şapte imnuri latine ale tuturor timpurilor, Stabat Mater Dolorosa va răsuna, în pragul sărbătorilor pascale, la Filarmonica „Oltenia”. Lucrarea pe motivul textului religios a lui Gioacchino Rossini va fi prezentată joi, 2 mai, în interpretarea Orchestrei Simfonice şi Coralei Academice ale instituţiei, cu Mihail Ştefănescu la pupitrul dirijoral, solişti fiind soprana Diana Ţugui, mezzosoprana Andra Bivol-Costea, tenorul Florin Ormenişan şi bas-baritonul Adrian Iulian Zamfir. Concertul vocal-simfonic extraordinar de muzică sacră va începe la ora 19.00, biletele fiind disponibile la Agenţia Filarmonicii „Oltenia”, la preţul de 15 lei.

Gioacchino Rossini (1792-1868) a finalizat prima versiune la Stabat Mater în anul 1832, cu toate că jumătate din părţile lucrării fuseseră deja scrise de un alt compozitor. Versiunea finală, care îi aparţine în întregime lui Rossini, datează din anul 1841, Stabat Mater fiind prezentată în primă audiţie la Teatrul Italian din Paris, în ziua de 7 ianuarie 1842. În anul 1831, când a început să lucreze la Stabat Mater, cariera componistică a lui G. Rossini dobândise o extraordinară faimă, datorită, mai ales, realizării celei mai impresionante opere, Wilhelm Tell (1829).

În pofida succesului colosal al acesteia, compozitorul nu a mai scris niciodată o altă lucrare de gen de asemenea amploare. În acest sens, se pare că mai multe motive au determinat această situaţie: sănătatea precară, prelungita stare depresivă care l-a caracterizat pe Rossini după moartea mamei sale în anul 1827, conflictele maritale sau, pur şi simplu, oboseala acumulată după douăzeci de ani de efort susţinut în activitatea profesională. Textul religios ales de Rossini pentru Stabat Mater exprimă un profund dramatism, compozitorul evidenţiind fiecare nuanţă, fiecare trăire afectivă, graţie genialului său potenţial creator.

Mihail Ştefănescu

Lucrarea este prezentată la Filarmonica „Oltenia” sub conducerea muzicală a dirijorului de orchestră şi de cor Mihail Ştefănescu, craiovean de origine, aici urmând şi cursurile Liceului de Muzică. Şi-a desăvârşit studiile în cadrul Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – promoţia 1980, an din care ocupă postul de profesor titular la catedra de pian din cadrul Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea. Se afirmă pe scena vâlceană, naţională şi internaţională, făcându-se remarcat în special alături de Corala „Euphonia”, pe care a înfiinţat-o în anul 1981 şi cu care a câştigat numeroase distincţii la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale. Dirijorul Mihail Ştefănescu abordează cu dezinvoltură un vast repertoriu simfonic, de la compozitorii clasici la autorii contemporani. În anul 1995 s-a alăturat reprezentanţilor administraţiei publice din municipiul Râmnicu Vâlcea, susţinând alături de aceştia înfiinţarea Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu”, al cărei manager este şi în prezent.

În ipostaze solistice publicul îi va putea asculta pe soprana Diana Ţugui –solistă a Teatrului Liric „Elena Teodorini” şi cadru didactic la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, mezzosoprana Andra Bivol-Costea – colaboratoare a Filarmonicii din Piteşti, oraş în care este şi profesor de canto, la Liceul de Arte „Dinu Lipatti”, ca şi la dirijor secund al Coralei „Ars Nova”, tenorul Florin Ormenişan – artist cu un palmares impresionant, de la concerte vocal-simfonice şi spectacole de operă la Wiener Staatsoper (Austria), Théâtre du Châtelet (Paris, Franţa) şi Carnegie Hall, Centrul Cultural Român (New York) la importante premii internaţionale, şi bas-baritonul Adrian Iulian Zamfir – solist şi artist liric la Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova.