Tenorul Bogdan Mihai, în opera comică „Bărbierul din Sevilla”, la Craiova

0
306

Rolul Contelui Almaviva din „Bărbierul din Sevilla” – una dintre cele mai populare opere din toate timpurile, pe muzica lui Gioacchino Rossini – îl readuce pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova pe tenorul Bogdan Mihai, a cărui carieră se află într-o ascensiune impresionantă. Spectacolul va fi prezentat joi, 9 mai, ora 19.00, sub conducerea muzicală a dirijorului Cristian Sandu (Cluj-Napoca) şi cu o distribuţie impresionantă, din care mai fac parte mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc şi bas-baritonul Ştefan Schuller. La Liricul craiovean, premiera spectacolului – în regia Arabelei Tănase şi scenografia lui Răsvan Drăgănescu – a avut loc în octombrie 2012.

Bogdan Mihai

Compusă în anul 1816 pe un libret de Cesare Sterbini, având la bază o nuvelă omonimă a lui Pierre Augustin Beaumarchais, opera în trei acte „Bărbierul din Sevilla” – cunoscută şi sub denumirea de „Almaviva” sau Precauţiuni inutile – preia subiectul unei farse populare („Finta Pazza”), pe care îl transformă într-o capodoperă a comediei franceze, ce a suscitat interesul a nu mai puţin de 11 compozitori. Varianta cea mai reuşită a fost a lui Gioacchino Rossini, graţie potenţării tuturor trăsăturilor psihice şi sociale cu care Beaumarchais îşi învestise personajul titular, Figaro. Construind totul prin muzică, Rossini dă viaţă personajelor şi creează acţiunea şi ambianţa folosindu-se de limbajul diversificat şi pitoresc al combinaţiilor sonore.

Premiera absolută a avut loc în ziua de 20 februarie 1816, la Teatro Argentina din Roma, şi, chiar dacă a fost un fiasco, opera a rezistat trecerii timpului şi a devenit un simbol al succesului şi al repertoriului operei comice. Pe scurt, neastâmpăratul Figaro, bărbierul oraşului, priceput la toate, află că îndrăzneţul Conte Almaviva s-a îndrăgostit de tânăra, bogata şi frumoasa Rosina, viitoarea soţie a strictului Doctor Bartolo. Rosina îl iubeşte la rândul ei pe conte, chiar dacă nu îl întâlnise niciodată, şi îi aruncă o scrisoare de dragoste de la balconul ei. Figaro reuşeşte să ţeasă o adevărată pânză de păianjen în timpul operei, folosind nenumărate trucuri şi măşti, reuşind în final să îi unească pe cei doi îndrăgostiţi fără speranţă, chiar înainte ca Rosina să devină soţia doctorului.

În rolul Contelui Almaviva, spectacolul din 9 mai, de la Craiova, îl aduce pe artistul român Bogdan Mihai, care, începând cu anul 2009, a debutat pe mari scene internaţionale, precum Staatsoper Stuttgart, Garsington Opera, Semperoper Dresden, Deutsche Oper Berlin, Théâtre du Chatelet Paris, Rossini Festival Pesaro, Marina Franca Festival, Zurich Opera, Mikhailovsky Theatre St. Petersburg, Grand Théâtre du Genève. Totodată, celebra soprană Angela Gheorghiu şi l-a ales drept partener de scenă pentru o serie de concerte derulate la Suntory Hall Tokio şi la Kremlin Palace Moscow. Tenorul Bogdan Mihai a mai evoluat la Craiova în spectacolul-eveniment „With love, forever!”, care a avut loc pe data de 7 martie a.c.

Din distribuţie mai fac parte Ştefan Schuller – Bucureşti (Bartolo), Diana Ţugui (Rosina), Ştefan Ignat – Bucureşti (Figaro), Sorin Drăniceanu (Don Basilio), Claudia Măru-Hanghiuc – Bucureşti (Marcellina / Berta), Ioan Cherata (Fiorello), Gabriel Marciu (Ofiţerul), Dan Cornescu (Ambrogio) şi Gabriel Dima (Notarul).