Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, participant la un concurs naţional pentru apărarea drepturilor copilului pe Internet

0
365

Colegiul Naţional „Carol I” participă la „Ora de Net”, concurs naţional care are ca temă „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet, privind datele personale”.

Conform datelor furnizate de Organizaţia „Salvaţi copiii”, cea care a lansat, cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet – 2018”, acest concurs, susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale, principalele informaţii furnizate de copii pe reţelele de socializare sunt: poze în care se distinge clar faţa copilului (81%), numele de familie (61%), denumirea şcolii unde învaţă (59%) şi vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre ei au afirmat că au publicat şi adresa de acasă, iar 10% numărul de telefon.

Pornind de la aceste date, coroborate cu cele gestionate linia de consiliere­_AJUTOR, în 2017, (327 de cazuri din 1.067 au implicat confidenţialitatea şi reputaţia personală), a condus la competiţia destinată copiilor şi tinerilor. În vederea participării la acest concurs, elevii cls. a XI-a D, de la Colegiul Naţional „Carol I”, prof. diriginte Carmen Georgescu-Bărţăgui, au organizat, la Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman”, evenimentul „BIBLIOTECA VIE – Datele cu caracter personal şi viaţa privată în era digitală. Hiperconectivitatea Online – Pro şi Contra”. La acţiune au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Muzeul Olteniei, O.N.G.-uri, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

„A atras atenţia din partea autorităţilor invitate structura activităţii, mai cu seamă prezentarea filmelor video, realizate de fiecare grupă în parte, prin originalitatea şi creativitatea proprii. Împreună cu elevii mei am considerat că este timpul să punem stop la neştiinţă şi să dăm start la cunoaşterea influenţelor negative, dar şi pozitive din jurul nostru. În concluzie, pot spune că totul depinde noi, de cât de mult ne dorim să se ştie despre noi şi de cât de atenţi suntem cu propria intimitate ”, a precizat prof. Carmen Georgescu-Bărţăgui. Concursul se va finaliza la sfârşitul acestei luni.