Un copil de 9 ani a murit din cauza lor! Medici trimişi în judecată pentru ucidere din culpă

0
167

Doi medici de la Spitalul Judeţean Slatina au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru ucidere din culpă. În urma cercetărilor efectuate, procurorii îi acuză pe cei doi că, din cauza modului necorespunzător în care au acţionat, un copil de 9 ani, internat în unitatea medicală din Slatina, şi-a pierdut viaţa. Totul s-a petrecut în mai 2010, iar scandalul uriaş stârnit de comportamentul celor doi medici s-a lăsat cu demiterea conducerii spitalului. Familia copilului decedat cere medicilor despăgubiri materiale şi daune morale în valoare de peste 100.000 de lei.

Procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Paul Iancu şi Mircea Tusciuc sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, faptă petrecută în mai 2010, care a târât Spitalul din Slatina, unde lucrau cei doi, într-un imens scandal.

Paul Iancu

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori la finalizarea cercetărilor, Paul Iancu, în calitate de medic de gardă – medic primar ortoped la Spitalul Judeţean Slatina, pe 23 mai 2010, nu l-a examinat pe Cristian Marian Grigore, în vârstă de 9 ani, ce se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa şi a stabilit în mod eronat diagnosticul de „fractură ambe oase antebraţ stâng” în loc de „fractură deschisă ambe oase antebraţ stâng cu deplasare”. Mircea Tusciuc, medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică, la aceeaşi unitate sanitară, nu a acordat îngrijirile medicale corespunzătoare minorului pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea pacientului la trei zile după ce venise în spital, respectiv pe 26 mai 2010. Părinţii, care au văzut că starea copilului s-a agravat, l-au dus înapoi la spital, în aceeaşi seară, iar în dimineaţa următoare medicul Paul Iancu a decis amputarea braţului stâng al copilului, însă din cauza complicaţiilor intervenite, minorul a decedat pe 27 mai 2010.

Mircea Tusciuc

“În baza raportului de expertiză medico-legală s-a stabilit că decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanato-generatoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării. În sarcina celor doi inculpaţi a fost reţinută comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, iar dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Slatina”, ne-a declarat procuror Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Conducerea spitalului, destituită după incident

În mai 2010, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina de la acea vreme, Roxana Dragomir, declara că băiatul de 9 ani a fost adus de părinţii săi la unitatea medicală, cu o fractură la antebraţul stâng. Trei zile mai târziu, copilul a fost externat, după ce medicii de la Secţia de Ortopedie i-au pus o atelă gipsată. În aceeaşi seară, băiatul a fost adus din nou la spital, în stare gravă, a fost operat, iar pe 27 mai a suferit o nouă intervenţie chirurgicală prin care i s-a amputat braţul. Copilul a fost transferat la secţia de terapie intensivă şi s-a chemat un elicopter SMURD pentru a-l duce la Bucureşti, însă a murit în timpul transportului. În urma acestui caz, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Cseke Attila, i-a demis din funcţii pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Roxana Dragomir şi pe directorul medical Alina Chiriac.

Medicii Mircea Tusciuc şi Paul Iancu, care s-au ocupat de copil, au fost destituiţi de noua conducere a spitalului din Slatina, la sfârşitul lunii iulie 2010. Mircea Tusciuc a atacat în instanţă decizia de concediere, magistraţii Tribunalului Olt dându-i câştig de cauză, iar în iunie 2011, judecătorii Curţii de Apel Craiova au decis că Tusciuc îşi poate prelua postul, după ce au respins recursul spitalului Slatina.