Mihaela Cotigă de la CRFPA Dolj, suspectată de conflict de interese şi fapte de corupţie

0
233
Despina Mihaela Cotigă

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate au anunţat că Despina Mihaela Cotigă, director în cadrul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Dolj, este suspectată de conflict de interese şi fapte de corupţie, motiv pentru care s-a dispus sesizarea organelor judiciare în cauză pentru efectuarea cercetărilor. Cel puţin deocamdată însă, nici la Serviciul Teritorial Craiova al DNA, nici la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova nu a fost înregistrată vreo sesizare cu privire la infracţiunile pe care le-ar fi comis femeia. Despina Mihaela Cotigă este soţia fostului director al ITM Dolj, Silviu Cotigă, trimis în judecată de DNA Craiova pentru şantaj.

Potrivit unui comunicat de ieri al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în urma evaluărilor demarate în noiembrie 2011, s-au constatat “indicii referitoare la posibila săvârşire de Cotigă Despina Mihaela a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie (…), dar şi a infracţiunii de conflict de interese”.

Suspiciunile de fapte de corupţie au apărut, potrivit reprezentanţilor ANI, ca urmare a faptului că, în calitate de director al Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Dolj, femeia a semnat două contracte şi un act adiţional, în valoare totală de 527.202 lei, în cadrul Proiectelor “Informare, consiliere, orientare şi formare profesională pentru egalitatea de şanse – INFOCOP” şi “Femei competente – femei active pe piaţa muncii”, în care avea şi calitatea de manager de proiect.

Cât priveşte conflictul de interese, Despina Mihaela Cotigă, tot în calitate de director la CRFPA Dolj, a încheiat un număr de 28 contracte şi un act adiţional, în valoare totală de 425.703 lei, între unitatea în care lucra şi S.C. Pelendava S.A., Asociaţia de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială Oltenia (ACCES) şi Cabinetul de avocatură “Albu Mihaela Cristina”, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă, existau contracte de prestări servicii între entităţile menţionate şi Adrian Silviu Cotigă şi Viorel Silviu Cotigă, fiul, respectiv soţul Mihaelei Cotigă.

Despina Mihaela Cotigă a fost numită în funcţia de director în cadrul Centrului Regional de Formare Profesională Dolj pe 20 mai 2008. În anul 2009, aceasta le-a semnat certificatele de absolvire în calificarea “formator de formatori” atât soţului, cât şi fiului său.

Reprezentanţii ANI mai precizează în comunicat că s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente, însă nici la Serviciul Teritorial Craiova al DNA, nici la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova nu au ajuns nici un fel de documente cu privire la faptele descoperite în urma evaluării.

De altfel, şi soţul Mihaelei Cotigă, Viorel Silviu Cotigă, fost director al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, a fost trimis în judecată de procurorii craioveni din cadrul DNA pentru comiterea infracţiunii de şantaj. Judecătoria Craiova l-a condamnat la trei ani cu suspendare, iar la Tribunalul Dolj pedeapsa i-a fost redusă la un an de închisoare cu suspendare. Procurorii DNA Craiova au formulat recurs, care se judecă acum la Curtea de Apel Craiova.