Meciul Sepsi – Fcu, oprit după 25 de minute, din cauza scandărilor xenofobe

0
955

Meciul din etapa a 23-a a Superligii, Sepsi – Fcu, a fost oprit definitiv, după 25 de minute, din cauza scandărilor rasiste şi xenofobe ale suporterilor echipei oaspete, care urmează să piardă jocul cu 3-0. Iniţial, arbitrul Andrei Chivulete a solicitat să se efectueze anunţ la staţia de amplificare, ca avertisment. Apoi, după câteva momente, a urmat al doilea pas, respectiv a oprit meciul şi a trimis echipele la vestiare. După zece minute, jucătorii au revenit pe teren, însă după doar alte câteva secunde partida a fost oprită definitiv de Chivulete, fanii echipei lui Adrian Mititelu continuând cu scandările xenofobe.

“Galeria echipei Fcu în loc să susţină echipa a scandat tot timpul numai lozinci rasiste şi xenofobe şi împotriva domnului Mititelu. Galeria noastră nu a răspuns, nu a scos nici măcar un singur cuvânt, doar a susţinut echipa în ungureşte. Suporterii noştri s-au comportat exemplar. Suporterii adverşi au venit cu scandal. Nu sunt bucuros absolut deloc de acest deznodământ, dar ceea ce s-a întâmplat astăzi a întrecut orice limită. Da, va avea efect suspendarea jocului, pentru că oamenii normali trebuie să  înţeleagă că fotbalul este un sport şi nu trebuie să fie altceva”, a spus finanţatorul lui Sepsi, Laszlo Dioszegi la Digi Sport.

Cazul acesta este prevăzut în Articolul 54 din Regulamentul Disciplinar:

„1. Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparține făptuitorul va fi sancționat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancținat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive.

2. Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.

3. Orice spectator care se face vinovat de abaterile arătate la alin. 1 şi 2 de mai sus, va fi.

4. În funcție de circumstanțe, organul disciplinar poate aplica și alte sancțiuni clubului responsabil, cum ar fi: interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion de la 2 la 10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție”, se arată în Regulamentul Disciplinar.