Ofiţer al PMS Craiova condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă

0
167

Comisarul-şef de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, Marian Şerban, acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă şi una de înşelăciune, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată vineri, de judecătorii de la Tribunalul Dolj, şi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Şerban a fost prins în flagrant de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în parcarea centrului comercial Auchan, în timp ce primea 1.000 de euro (a patra tranşă) din cei 5.000 de euro pe care îi ceruse unui bărbat pentru a-i facilita angajarea pe un post de conducător auto în cadrul unităţii.

Reamintim că ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, l-au prins în flagrant, pe 5 iulie 2017, pe Marian Şerban (46 de ani), comisar-şef de penitenciare în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, în timp ce primea suma de 1.000 euro de la un denunţător, cu scopul de a-i facilita obţinerea unui post de conducător auto în cadrul penitenciarului.

Flagrant în parcare la Auchan

Operaţiunea s-a desfăşurat în parcarea centrului comercial Auchan din municipiu, ofiţerul primind banii în maşina personală. Potrivit comunicatului DGA, denunţătorul a povestit că, în perioada august 2016 – mai 2017, ofiţerul PMS Craiova i-a pretins suma de 5.000 euro, din care i-a şi dat 4.000 euro în trei tranşe (3.000 euro şi în două rânduri câte 500 euro), cu promisiunea că-i va facilita încadrarea din sursă externă pe un post de agent de penitenciare (conducător auto). Dacă a văzut că nu s-a rezolvat nimic, doljeanul a decis să-l denunţe şi le-a explicat ofiţerilor anticorupţie că urmează ca în perioada următoare să remită făptuitorului şi diferenţa de 1.000 euro, până la concurenţa sumei de 5.000 euro pretinsă, aşa cum îi ceruse. După flagrant, ofiţerul PMS Craiova a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, audiat, şi apoi reţinut de procurorul de caz pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv. Cercetările în cauză au continuat, scoţând la iveală că Marian Şerban mai procedase la fel şi cu alte persoane, care aşteptau să ajungă agenţi de penitenciare, după cum le promisese, evident contra unor sume consistente, ofiţerul PMS: „În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, în acelaşi mod, inculpatul a mai pretins şi primit de la alţi doi denunţători sumele de 5.000 euro, respectiv 4.000 euro, în scopul de a le facilita angajarea pe posturi de agenţi de penitenciare în cadrul unor unităţi de detenţie din Craiova sau Caracal”, după cum au comunicat reprezentanţii DGA.

Comisarul şef Marian Şerban a fost trimis în judecată, în august 2017, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi o infracţiune de înşelăciune, iar vineri, 26 ianuarie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au găsit vinovat şi l-au condamnat la o pedeapsă totală de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, menţinând şi arestarea preventivă a acestuia. În plus, instanţa a stabilit că acesta trebuie să restituie 9000 de euro, bani încasaţi de la părţile vătămate şi să achite 2.200 lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.