Fraţii Mihăilescu, eliberaţi condiţionat

0
863

Condamnaţi definitiv în martie 2014 la câte 4 ani de puşcărie pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani şi încarceraţi în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, fraţii Ion şi Nicolae Mihăilescu, foşti patroni ai Clubului Extensiv Craiova, au obţinut, la Tribunalul Mehedinţi, eliberarea condiţionată, luna aceasta.

Tribunalul Mehedinţi a admis, pe 13, respectiv 22 ianuarie a.c. contestaţiile formulate de Ion şi Nicolae Mihăilescu împotriva hotărârilor Judecătoriei Drobeta Turnu Severin prin care li s-au respins cererile de eliberare condiţionată. Astfel, odată admise contestaţiile condamnaţilor, instanţa a dispus punerea lor în libertate: Admite cererea şi dispune eliberarea condiţionată a condamnatului MIHĂILESCU NICOLAE de sub puterea mandatului de executare a închisorii nr. 497/2012/2014, emis de Tribunalul Dolj în baza sentinţei penale nr. 415/2012. Dispune punerea de îndată în libertate condiţionată a condamnatului MIHĂILESCU NICOLAE. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 22.01.2016.

Admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul MIHĂILESCU ION şi dispune punerea în libertate condiţionată de îndată a acestuia de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.496/2012/2014, emis de Tribunalul Dolj, în baza sentinţei penale nr.415/2012, dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.01.2016, la sediul Tribunalului Mehedinţi, se arată în cele două hotărâri, ambele definitive.

Trimişi în judecată în anul 2006

Reamintim că fraţii Ion şi Nicolae Mihăilescu au fost trimişi în judecată în 2006, alături de alte patru persoane. Potrivit DIICOT, fraţii Nicolae şi Ion Mihăilescu, ajutaţi de Dan Stoica, Vasile David, Stela Băeţică şi Cristina Coţofană au derulat, în perioada 2001-2002, o serie de tranzacţii comerciale fictive, prin care au prejudiciat bugetul de stat cu sume de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi. Cei şase, în calitate de asociaţi, acţionari, administratori ori salariaţi la SC EXTENSIV COM SRL, SC EXTERRA SRL, SC ZAHĂRUL SA Calafat, SC EXERV SRL, SC EXALCOM SRL şi SC DONGEN COM SRL din Craiova, au iniţiat, desfăşurat şi determinat încheierea unor documente fictive care atestau achiziţionarea de utilaje pentru suma de aproximativ 60 de milioane de lei, în baza cărora au solicitat şi obţinut rambursări şi compensări ilegale de TVA şi alte obligaţii fiscale în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei (200 de miliarde lei vechi), de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Conform procurorilor DIICOT, Dan Stoica a înregistrat în mod nelegal, în perioada respectivă, 57 de facturi fiscale, cuprinzând date false, a căror valoare era de aproximativ 12 milioane de lei, facturi care atestau în mod nereal că societatea administrată de el ar fi achiziţionat mai multe produse de la o firmă din Bucureşti. Achiziţiile au fost plătite în numerar, folosindu-se chitanţe fiscale ce depăşeau, fiecare, echivalentul a 50.000 de lei. Pe baza tranzacţiilor efectuate în acest mod, societăţile aparţinând fraţilor Mihăilescu au solicitat şi obţinut, ulterior, aprobarea rambursărilor ilegale de TVA.

În februarie 2006, fraţii Mihăilescu şi Dan Stoica au fost arestaţi preventiv, iar în iulie, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Pe 5 decembrie 2006, instanţa a constatat că nu are competenţă teritorială pentru a judeca dosarul şi l-a trimis la Tribunalul Dolj. Pe 12 octombrie 2012  judecătorii Tribunalului Dolj i-au găsit vinovaţi pe cinci dintre inculpaţi. Astfel, Ion şi Nicolae Mihăilescu au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare cu executare, Dan Stoica a fost condamnat la 6 ani de închisoare, Vasile David a primit 3 ani de închisoare, Stela Băeţică – 2 ani de închisoare, iar faţă de Cristina Coţofană a încetat procesul penal. Inculpaţii au declarat apel, soluţionat pe 17 martie 2014 de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a admis apelurile inculpaţilor, fraţii Mihăilescu primind câte 4 ani de închisoare, Dan Stoica 2 ani, iar Vasile David 1 an, toţi cu executare, în timp ce Stela Băeţică a fost achitată. Inculpaţii au de achitat 51,9 miliarde lei vechi, mai puţin decât prejudiciul reţinut iniţial în sarcina lor.