Pedepse exemplare pentru craiovenii care au tâlhărit un bărbat pe stradă

0
93

Cei doi craioveni care anul trecut, la jumătatea lunii mai, au acostat un bărbat în stradă şi l-au tâlhărit, lăsându-l fără bani şi telefonul mobil, au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu executare. Este vorba despre o femeie şi un bărbat, cea dintâi, care este recidivistă, urmând să execute 4 ani şi 6 luni închisoare pentru această faptă, la care se mai adaugă 777 de zile (aproximativ 2 ani şi o lună) care i-au rămas neexecutate dintr-o pedeapsă mai veche, în timp ce bărbatul a primit o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni închisoare. Ambii au ajuns în spatele gratiilor la o zi după comiterea faptei şi vor rămâne acolo până la ispăşirea pedepselor.

Reamintim că, pe 14 mai 2015, dimineaţa, în jurul orei 10.00, poliţiştii Secţiei 4 Craiova au fost sesizaţi de Cristinel Barbu, de 51 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că în noaptea precedentă, în jurul orei 23.00, în timp ce mergea către domiciliu, pe strada „Viilor”, la intersecţia cu strada „Teilor”, din municipiu, două persoane necunoscute, o femeie şi un bărbat, l-au tâlhărit, lăsându-l fără telefonul mobil şi o sumă de bani. Potrivit IPJ Dolj, la nivelul Secţiei 4 Poliţie Craiova s-a constituit o echipă complexă de cercetare, iar în urma activităţilor specifice desfăşurate, poliţiştii craioveni au identificat cele două persoane, stabilind că sunt Marian Oleinic, de 36 de ani, şi Costinela Vijulie, de 41 de ani, ambii din Craiova, aceştia fiind aduşi la sediul secţiei pentru cercetări. Prejudiciul cauzat, în valoare de 265 lei, a fost recuperat în totalitate şi restituit părţii vătămate.

În urma probatoriului administrat, analizat împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de cei doi suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată, respectiv complicitate la tâlhărie calificată, cei doi fiind reţinuţi pe timp de 24 ore şi introduşi în arestul IPJ Dolj. Pe 15 mai 2015 au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanţă, care le-a emis mandate de arestare preventivă pe 30 de zile. Măsura a fost prelungită ulterior, judecătorii respingându-le cererile de înlocuire a arestării preventive cu o măsură mai blândă. Cei doi au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv pe 26 mai 2015, iar după analizarea dosarului în procedura de cameră preliminară, magistraţii Judecătoriei Craiova au dispus începerea judecării procesului. Pe 10 august 2015, judecătorii au respins cererile formulate de inculpaţi, prin apărători, de revocare a măsurii arestului preventiv şi de înlocuire a arestării preventive cu măsura controlului judiciar, menţinând faţă de amândoi arestarea preventivă, iar pe 30 septembrie au pronunţat sentinţa în dosar.

Costinela Vijulie a fost condamnată la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru tâlhărie, la care judecătorii au decis să adauge un rest de pedeapsă de 777 zile închisoare rămas neexecutat dintr-o pedeapsă primită în anul 2007 de inculpată, rezultând în final 6 ani şi 6 luni închisoare. Marian Oleinic a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, cei doi inculpaţi fiind menţinuţi după gratii. Amândoi au declarat apel, însă Curtea de Apel Craiova le-a respins, pe 22 ianuarie a.c., apelurile care nefondate: „Respinge apelurile inculpaţilor ca nefondate. Deduce în continuare detenţia pentru fiecare dintre inculpaţi de la 30.09.2015 la zi Obligă pe fiecare din inculpaţi la câte 600 lei cheltuieli judiciare către stat din care câte 360 lei fiecare onorariul av. din oficiu. Definitivă”, se arată în hotărârea Curţii de  Apel Craiova.