Giganţii Internetului vor putea publica mai multe date despre clienţii supravegheaţi de NSA

0
294

Guvernul american a anunţat luni că le va permite celor mai mari companii în domeniul Internetului şi telecomunicaţiilor să publice mai multe informaţii despre clienţii lor supravegheaţi de Agenţia Naţională americană de Securitate (NSA). Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, şi directorul serviciilor americane de informaţii (DNI), James Clapper, au precizat că marile companii în domeniul Internetului vor fi autorizate să divulge „mai multe informaţii ca niciodată” cu privire la clienţii lor. În special, vor putea fi publicate detalii despre numărul de conturi ale clienţilor supravegheate la cererea agenţiilor de informaţii. În paralel cu măsurile de creştere a transparenţei în domeniul colectării datelor continuă şi dezvăluirile despre spionajul practicat de agenţiile de informaţii, tot pe baza unor documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden.

Într-o scrisoare adresată reprezentanţilor Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft şi Yahoo!, Holder a detaliat „mijloacele suplimentare puse la dispoziţia” acestor companii, cu scopul de a informa şi de a răspune solicitărilor clienţilor. „Deşi aceste metadate erau clasate până în ziua de astăzi, Biroul Directorului serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI), consultându-se cu alte ministere şi agenţii, a decis că interesul public de a vedea aceste informaţii publicate prevalează asupra preocupărilor securităţii naţionale care necesitau această clasificare”, potrivit comunicatului. „Conform directivelor preşedintelui (Obama), enunţate în discursul său, la 17 ianuarie”, noile metode vor permite companiilor americane de Internet să facă public numărul de solicitări primite de la serviciul american de informaţii, precizează ministrul Justiţiei în scrisoarea adresată giganţilor în domeniul Internetului. „Suntem mulţumiţi că Departamentul Justiţiei a acceptat ca noi şi alte companii să putem divulga aceste informaţii”, au reacţionat într-un comunicat comun Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft şi Yahoo!. „Publicul larg are dreptul să cunoască volumul şi tipul solicitărilor în domeniul securităţii naţionale primite. (…) Deşi acest demers este foarte încurajator, continuăm să îndemnăm Congresul să adopte măsuri suplimentare pentru a aproba reformele pe care le considerăm necesare”, au apreciat companiile.

Suntem spionaţi şi cu ajutorul aplicaţiilor de pe smartphone

Cu toate astea, potrivit celor mai recente informaţii, NSA şi omoloaga sa britanică GCHQ colectează date şi despre utilizatorii aplicaţiilor pe smartphone, indiferent dacă acestea sunt Facebook sau Google Maps, a relevat luni publicaţia „New York Times” (NYT), citată de AFP. După dezvăluirile despre colectarea metadatelor telefonice, recuperarea SMS-urilor şi supravegherea platformelor de jocuri online, noi documente furnizate de Snowden adaugă un plus de informaţii despre activităţile de supraveghere ale serviciilor de interceptare. Potrivit NYT, care citează aceste documente, de fiecare dată când cineva utilizează o aplicaţie pe smartphone-ul său, acest program face să apară o cantitate de date despre localizarea utilizatorului, lista contactelor sale, date pe care NSA şi GCHQ britanic le recuperează în cadrul vastelor lor programe de colectare. Astfel, un raport citat de cotidian notează că orice actualizare a sistemului de exploatare Android trimite în reţea 500 linii de date despre istoricul smartphone-ului şi utilizatorul său, date captate de agenţiile de informaţii. „Comunicaţiile persoanelor care nu sunt ţinte străine valide nu interesează NSA”, a răspuns agenţia solicitării de clarificări a AFP, repliindu-se în spatele liniei sale de apărare obişnuite. Agenţia „nu face profilul americanilor obişnuiţi. Noi colectăm doar comunicaţiile ţintelor străine, potrivit legii, din motive de supraveghere şi contraspionaj ale ţintelor străine, oricare sunt mijloacele tehnice utilizate de acestea”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a NSA, Vanne Vines. Această supraveghere a aplicaţiilor smartphone-urilor este descrisă ca o „pepită” (bucată de aur nativ) într-un document al NSA datând din 2010. Numai în anul 2007, NSA ar fi consacrat 767 milioane de dolari acestui program, adică de patru ori mai mult decât în anul precedent, potrivit altui document citat de NYT.

Petiţie pentru ca Snowden să primească azil în Brazilia

Peste un milion de persoane au semnat o petiţie care cere Braziliei să-i ofere azil lui Edward Snowden, autorul dezvăluirilor despre programe secrete de supraveghere ale Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), potrivit site-ului de petiţii Avaaz. Lansată la sfârşitul lui 2013, această petiţie a fost semnată până luni de 1,06 milioane de persoane din întreaga lume. Noul obiectiv este obţinerea a 1,25 milioane de semnături. În cererea adresată preşedintei Braziliei, Dilma Rousseff, şi ministrului brazilian de Justiţie, José Eduardo Cardozo, se arată că, „în calitate de cetăţeni ai lumii, consternaţi de încălcarea masivă a vieţii noastre private, vă cerem să oferiţi azil lui Edward Snowden. În calitate de lider al luptei mondiale pentru un Internet liber şi pentru menţinerea vieţii private a indivizilor, Brazilia este adăpostul ideal”. Campania în favoarea găzduirii informaticianului a fost lansată de către brazilianul David Miranda, partenerul jurnalistului american Glenn Greenwald, instalat în această ţară, care a divulgat un anumit număr de documente furnizate de către Edward Snowden.