Gheaţă pe râurile din bazinul hidrografic Jiu

0
408

Stratul consistent de zăpadă aşternut în ultimele zile peste judeţele Olteniei i-a pus în alertă şi pe angajaţii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu. Aceştia supraveghează în permanenţă cursurile de apă din bazinul hidrografic, mai ales odată cu instalarea fenomenelor de iarnă pe râuri – ace de gheaţă, gheaţă la mal, poduri de gheaţă.

Conform datelor transmise de staţiile hidrometrice aflate pe teritoriul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, ieri, vremea s-a menţinut în general închisă şi rece, izolat geroasă noaptea. Cerul a fost mai mult acoperit în cea mai mare parte a regiunii. Izolat a nins slab, iar vântul a suflat în general slab până la moderat.

În ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii şi grosimea maximă a stratului de zăpadă înregistrate la nivelul bazinului hidrografic Jiu, în aria Sistemului Hidrotehnic Petroşani stratul de zăpadă atingea 42 de centimetri la Rostovanu şi Buta. În cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj s-a înregistrat o cantitate de precipitaţii de 0,5 l/mp la Bustuchin şi Pojaru şi un strat de zăpadă de 45 de centimetri la Sadu. De asemenea, la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi cantitatea de precipitaţii înregistrată a fost de 0.5 l/mp la Tarniţa, iar stratul maxim de zăpadă a atins 39 de centimetri la Strehaia. În aria Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj grosimea maximă a stratului de zăpadă – 49 de centimetri s-a înregistrat la Albeşti.

Cursurile de apă, sub cotele de apărare

Debitele şi nivelurile pe râul Jiu au fost staţionare şi în scădere în bazinul superior şi inferior şi uşor variabile în rest, situându-se sub cotele de apărare. Debitele şi nivelurile pe afluenţi şi râurile interioare au fost în general staţionare şi în scădere în bazinul superior şi vestul bazinului mijlociu şi uşor variabile în restul bazinului aflat în administrare, situându-se sub cotele de apărare.

Fenomenele de iarnă pe râuri – ace de gheaţă, gheaţă la mal, pod de gheaţă – au fost în extindere şi s-au intensificat din cauza valorilor temice negative înregistrate în acest interval de timp. “Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al Administraţiei Bazinale de Apă Jiu,  precum şi de INHGA– CNPH, în următorul interval nivelurile şi debitele vor fi în general staţionare şi uşor variabile. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenţie. Formaţiunile de gheaţă pe râuri – ace de gheaţă, gheaţă la mal, pod de gheaţă – existente vor fi în extindere şi intensificare, în evoluţia lor putând determina creşteri artificiale de niveluri pe unele sectoare de râu”, a declarat Marin Talău, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.

Potrivit reprezentanţilor ABA Jiu, lucrările hidrotehnice cu rol de apărare aflate în admnistrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj sunt în stare bună de funcţionare. De altfel, starea tehnică a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrarea A.B.A. Jiu este monitorizată în permanenţă, asigurându-se exploatarea acestora la parametrii optimi şi în deplină siguranţă. Acumulările aflate în administrarea A.B.A Jiu funcţionează conform Regulamentelor de exploatare.

Debitul Dunării a crescut în ultimele zile

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, debitul la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş în intervalul 27 ianuarie a.c. – 28 ianuarie a.c. a fost în creştere la valoarea de 5.000 mc/s, conform diagnozei şi prognozei INHGA-CNPB, situându-se peste media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s). Pe sectorul aflat în administrarea A.B.A Jiu, aval Porţile de Fier, debitul Dunării la staţiile hidrometrice Gruia şi Calafat a fost în creştere. Conform prognozei Sistemului Hidro Energetic Naţional Porţile de Fier, debitul afluent prognozat în secţiunea Baziaş pentru intervalul 27 ianuarie a.c.– 28 ianuarie a.c, la ora 07.00, a fost de 4.980 mc/s.

În următorul interval debitul Dunării la intrarea înţară(secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA va fi staţionar la valoarea de 5.000 mc/s.

Pentru intervalul 30 ianuarie a.c.– 3 februarie a.c. conform prognozei elaborate de INHGA –CNPB, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în prima zi la valoarea 5.000 mc/s, apoi în scădere la valoarea de 4.600 mc/s în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s).