Adunaţi de pe străzi ca să nu îngheţe de frig

0
73

Pentru că există pericolul ca în aceste zile, când temperaturile sunt scăzute, persoanele fără adăpost să îngheţe prin locurile unde îşi fac veacul, poliţiştii din Craiova le strâng de pe străzi şi le duc la adăpost. Cinci persoane din această categorie au fost ridicate ieri de poliţiştii din cartierul Craioviţa Nouă. De la sfârşitul săptămânii trecute, când au început ninsorile, poliţiştii din judeţ au bătut şi la uşile persoanelor care locuiesc singure sau despre care au aflat că nu au surse de încălzire, pentru a-i duce în spaţii unde să poată scăpa de ger.

Îşi fac veacul prin pieţele sau târgurile din Craiova, prin staţiile de autobuz sau la marginea oraşului, în cocioabe dărăpănate, care au cartoane sau pături în loc de geamuri. Trăiesc din mila oamenilor sau din ceea ce aruncă alţii. Sunt oamenii fără adăpost, fără o casă a lor. De multe ori sunt strânşi de pe străzi, duşi la centre specializate, dar după câteva zile revin pe stradă. Poliţiştii îi cam ştiu pe toţi şi, pentru că din cauza viscolului şi gerului din ultimele zile riscă să-i găsească îngheţaţi, zilele acestea i-au strâns de pe stradă şi i-au dus la adăpost.

Mai mulţi poliţişti ai Secţiei 5 Craiova au luat, ieri, la rând, toate zonele în care ştiau că mai sunt persoane care n-au ajuns la adăpost sau care au plecat de acolo. Au găsit doi bărbaţi în spatele unui bloc, făceau un ban deszăpezind autoturismele. Au fost de acord să meargă la adăpost mai mult ca să mănânce o ciorbă caldă. De cele mai multe ori, după o zi sau două, pleacă de la centre, astfel că poliţiştii fac zilnic razii în perioadele de ger.

O situaţie la fel de tragică este şi lângă Remat. Şi-au găsit adăpost pe-acolo mai multe persoane, unele cu copii, ce trăiesc în condiţii greu de imaginat. Colibele sunt dărăpănate, au cartoane în locul ferestrelor, însă pentru oamenii aceştia înseamnă „acasă”. „Nu plec eu de aici. Am un godin cu care facem căldură şi ne descurcăm”, le spune Claudia poliţiştilor. Se lasă înduplecată când aude de ciorbă caldă, însă, cel mai probabil, până seara va fi înapoi acolo unde locuieşte.

În total, cinci persoane fără adăpost au fost ridicate de poliţiştii din Craioviţa Nouă şi duse la Centrul de Asistenţă Socială pentru Persoanele Vârstnice şi fără Adăpost din Craiova, în vederea asigurării condiţiilor optime de supravieţuire, mai ales în această perioada în care temperaturile scad sub zero grade. Printre acestea s-au aflat Dragoş Boborez, de 26 de ani, din Craiova, Petra Popa, de 64 de ani, din Piatra Olt, şi Ion Ştefan, de 45 de ani, din localitatea Almăj, Dolj.

„În această perioadă, în care judeţul nostru s-a aflat sub Cod portocaliu şi galben de ninsori, viscol şi temperaturi mult sub zero grade, s-au efectuat verificări şi vizite la locuinţele persoanelor în vârstă şi care locuiesc singure, din mediul rural, precum şi în pieţele şi târgurile din Craiova pentru identificarea persoanelor fără adăpost, care suferă de frig. În urma acestor activităţi, au fost identificate şi conduse la centre specializate, în total, 11 persoane care aveau nevoie de ajutor, 9 dintre acestea locuind pe străzile municipiului Craiova”, ne-a explicat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

În week-end, poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 1 Craiova au găsit-o, în localitatea Işalniţa, pe Maria Vânătoru, de 78 de ani, fără nici o sursă de încălzire. Aceasta a refuzat să fie transportată la Centrul de Urgenţă pentru persoane fără adăpost din Craiova, motiv pentru care s-a luat legătura cu Administraţia Publică Locală, fiind transportată şi cazată la fosta Şcoală Generală din comună, unde există condiţii optime pentru a locui. În comuna Almăj poliţiştii l-au găsit pe Aurelian Ciacâru, de 56 de ani, căzut lângă pat în stare de inconştienţă, fără să aibă în locuinţă vreo sursa de încălzire. Poliţiştii au solicitat un echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă care a  sosit şi l-a transportat pe bărbat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova în vederea acordării de îngrijiri medicale stabilindu-i-se diagnosticul şoc hipotermic.

Oamenii legii spun că astfel de acţiuni vor continua şi în zilele următoare.