CEO a scumpit preţul gigacaloriei pentru craioveni

0
510

De la 1 ianuarie, craiovenii care sunt racordaţi la punctele termice plătesc mai mult pentru încălzirea apartamentelor. Preţul gigacaloriei care este produsă din această sursă a fost majorat la cererea Complexului Energetic Oltenia.

Craiovenii care primesc căldură de la punctele termice, cea mai mare parte dintre abonaţii Termo, scot din buzunare câţiva bani în plus pentru căldura din această iarnă. Dacă primele două luni le vor fi facturate la preţul de anul trecut, următoarele – începând din ianuarie şi până în martie – le vor fi taxate la noul tarif al gigacaloriei, care a fost aprobat recent de consilierii locali. Concret, în loc de 236,86 de klei pe gigacalorie, aceştia vor plăti 250,29 de lei pe gigacalorie. Rezultă o diferenţă de aproximativ 14 lei pentru fiecare gigacalorie consumată, bani pe care autorităţile nu pot să îi suporte integral de la bugetul local şi care, prin urmare, se vor resimţi în facturile viitoare ale acestor craioveni. Restul abonaţilor care se încălzesc de la centralele termice – mai puţine la număr – nu vor avea gigacaloria majorată.

Preţul apei fierbinţi creşte de 123,83 lei, la 135,12 lei

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, această majorare de tarif a gigacaloriei intervine doar la craiovenii care sunt conectaţi la punctele termice deoarece aceste surse de căldură funcţionează pe bază de apă fierbinţe, care este produsă de Complexul Energetic Oltenia (CEO). Ori reprezentanţii CEO sunt cei care, după cum se arată în raportul autorităţilor, au anunţat, în noiembrie, că măresc tariful apei fierbinţi la 135,12 lei/Gcal, faţă de 123,83 lei/Gcal, cât percepuse anterior. În raportul înaintat municipalităţii, cei de la Complex precizează că acest nou tarif pentru apa fierbinte furnizată punctelor termice din Craiova deţine avizul favorabil al ANRE (n.r. Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), prin decizia 1873/21.11.2018. 

Locatarii ar fi trebuit să plătească 292,06 lei/Gcal

În timp ce CEO majorează apa fierbinte, componentă principală a gigacaloriei, autorităţile spun că ele nu adaugă nici măcar un leu în plus la tariful de furnizare. Mergând pe acelaşi preţ ca şi în anul trecut, tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, prin punctele termice, rămâne aşadar tot cel care a fost aprobat prin prin HCL nr. 343/2017, în cuantum de 110,31 lei/Gcal, exclusiv TVA. Acest tarif de furnizare se adună cu cel al apei fierbinţi şi se ajunge la un cost total al gigacaloriei facturate populaţiei de 245,43 lei/Gcal, exclusiv TVA, sau 292,06 lei/Gcal, inclusiv TVA. Dacă nu s-ar mai aplica nici o reducere, acesta ar fi în mod normal, preţul pe care craiovenii care se încălzesc de la punctele termice ar trebui să îl plătească pentru fiecare gigacalorie consumată.

Autorităţile acordă o subvenţie de 41,77 lei pe gigacalorie

Numai că mai intervine o mică scădere. În raportul care însoţesc proiectul de hotărâre prin care se propune majorarea gigacaloriei, se precizează că „conform prevederilor art. 40 pct.9 din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, diferenţa dintre preţurile locale ale energiei termice şi preţurile locale pentru populaţie se alocă din bugetele autorităţilor administraţiei publice locale şi va rămâne nemodificat pentru energia termică distribuită din Punctele Termice la valoarea de 41,77 lei/Gcal”. Prin urmare, municipalitatea este obligată prin lege să scadă acest cuantum din preţul final al gigacaloriei produse în punctele termice. Aşa se face că tariful la care se facturează căldură şi cel pe care l-au aprobat aleşii locali este de 250,29 de lei pe gigacalorie, cu 41,77 lei/Gcal mai puţin.