Concertul de Anul Nou de la Viena va fi dirijat, pentru a cincea oară, de italianul Riccardo Muti

0
162

Este deja o tradiţie a Filarmonicii din Viena de a prezenta pe 1 ianuarie muzica familiei Johann Strauss şi a contemporanilor săi. Concertul de Anul Nou se bucură de fiecare dată de o mare popularitate în interiorul clădirii Musikverein din Viena, dar şi în casele a milioane de telespectatori, graţie transmisiunii televizate, care ajunge în peste 90 de ţări.

Riccardo Muti

În 2018, concertul de Anul Nou va fi dirijat de Riccardo Muti, invitat pentru cincea oară să conducă acest eveniment. Colaborarea dintre dirijorul italian şi Filarmonica din Viena a început în anul 1971. De atunci, Riccardo Muti a dirijat aproape 500 de concerte la pupitrul Orchestrei, printre care concertele de Anul Nou din 1993, 1997, 2000 şi 2004. În 2011, Muti a fost numit membru onorific al Filarmonicii vieneze.

Cel mai popular eveniment de muzică clasică din lume va putea fi urmărit, din nou, în România, în transmisiune directă pe 1 ianuarie 2018 atât pe TVR 1, cât şi la Radio România Muzical – prima parte de la ora 12.15, iar partea a doua, de la ora 13.15. Timp de două ore vom asculta valsuri, polci, marşuri şi fragmente din opere de Johann Strauss fiul, Johann Strauss tatăl, Josef Strauss, Franz von Suppé şi Alphons Czibulka. Desigur, nu vor lipsi bis-urile tradiţionale: polca „Tunete şi fulgere” şi valsul „Dunărea albastră” de Johann Strauss…

Filarmonica din Viena a anunţat, în ianuarie 2017, că, datorită cererii mari a publicului, biletele pentru concertul de Anul Nou al instituţiei din 2018 vor fi oferite prin tragere la sorţi. În acest fel, melomanii din întreaga lume au avut posibilitatea de a intra în posesia unuia dintre mult-râvnitele bilete, care costă între 35 şi 1090 de euro. Aplicaţiile au fost acceptate în perioada 2 ianuarie – 28 februarie 2017, pe site-ul Filarmonicii vieneze, www.wienerphilharmoniker.at, acolo unde au fost anunţate şi rezultatele tragerii la sorţi.

***

Valsuri şi polci, în Concertul de Anul Nou de la Craiova

Pe modelul Filarmonicii vieneze, de câţiva ani şi Filarmonica „Oltenia” din Craiova păstrează tradiţia prezentării unui Concert de Anul Nou în luna ianuarie. Datorită numeroaselor solicitări din partea publicului, în 2018 sunt anunţate două reprezentaţii – pe 11 şi 12 ianuarie, de la ora 19.00. Sub bagheta dirijorului italian Walter Attanasi, va fi prezentat un program cu valsuri şi polci straussiene.

În repertoriu: „Rosen aus dem Suden” (valsul „Trandafiri din Sud”) op. 388; „Fruhlingsstimmen” („Voci de primăvară”) op. 410; „Kunstlerleben” (valsul „Viaţă de artist”) op. 316; „Wiener Blut” (valsul „Sânge vienez”) op. 354; Uvertura operetei „Die Fledermaus” („Liliacul”); Kaiser – Walzer, op. 437; Tritsch-Tratsch Polka, op. 214; „Unter Donner und Blitz” (polca „Tunete şi fulgere”) op. 324; „An der schonen, blauen Donau” (valsul „Frumoasa Dunăre Albastră”) op. 314.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Filarmonicii „Oltenia”, la preţul de 50 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi, pensionari.