Administrator de firme condamnat la 7 ani de puşcărie pentru evaziune fiscală

0
375

Un craiovean de 42 de ani, administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Dolj la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată, cu un prejudiciu de peste 5,6 milioane lei. Bărbatul, care a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova anul trecut, este recidivist, fiind după gratii de luna trecută, când a fost condamnat tot pentru evaziune fiscală, în baza unei hotărâri rămasă definitivă la Curtea de Apel Oradea. Hotărârea pronunţată de Tribunalul Dolj la sfârşitul săptămânii trecute nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, pe 24 august 2016 se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe craioveanul Păstorel Florescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada mai – septembrie 2008, inculpatul Florescu Păstorel, în calitate de administrator în fapt şi în drept al unei societăţi comerciale, a livrat efectiv cereale către alte cinci societăţi comerciale, însă nu a înregistrat în contabilitate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi a declarat şi înregistrat în contabilitate achiziţii nereale de marfă de la alte trei societăţi comerciale. În perioada septembrie 2008 – ianuarie 2009, inculpatul Florescu Păstorel, în calitate de administrator în drept şi în fapt al altei societăţi comerciale, a declarat şi înregistrat în contabilitate achiziţii nereale de cereale de la persoane fizice şi de la patru societăţi comerciale, pe baza cărora a dedus nelegal TVA în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, toate acestea cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma totală de 5.687.595 lei reprezentând TVA şi impozit pe profit”, se arată în comunicatul DNA Craiova.

În timpul procesului de la Craiova, inculpatul a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 3 ani de închisoare cu executare tot pentru evaziune fiscală, hotărârea rămânând definitivă pe 3 noiembrie a.c., la Curtea de Apel Oradea. În aceeaşi zi, poliţiştii Secţiei 4 Craiova l-au ridicat pe bărbat şi l-au încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

La sfârşitul săptămânii trecute, pe 22 decembrie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa. Judecătorii craioveni l-au condamnat pe inculpat la 7 ani de închisoare cu executare (contopind toate pedepsele primite până acum de inculpat, care mai are la activ trei condamnări). Din această pedeapsă urmează să se scadă perioada pe care bărbatul a petrecut-o efectiv în spatele gratiilor (de la 20.07.2015 la 10.05.2016, durata reţinerii de 24 ore din data de 24 aprilie 2014 şi durata arestării preventive şi respectiv a arestului la domiciliu din data de 25.04.2014 până în data de 11.06.2015, şi de la data de 03.11.2017 la zi).

Inculpatul trebuie să achite şi prejudiciul creat: „Admite în parte acţiunea civilă formulată de Statul român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Obligă inculpatul Florescu Păstorel să-i plătească părţii civile Statul român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală suma de 5.687.595 lei”, după cum se arată în sentinţa Tribunalului Dolj, inculpatul urmând să achite şi 5.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.