Din ianuarie 2012 creşte acciza la motorină şi se plăteşte impozit pe orice fel de venit

0
224

Creşterea accizelor la motorină, plata unor impozite majorate pentru firmele care nu reevaluează clădirile deţinute şi modificarea termenului de depunere a declaraţiilor sunt printre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal, reglementări care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012.

Accizele la motorină vor creşte cu 4,4%, de la 358 euro la 374 euro/tonă, iar cele pentru cafea vor fi menţinute şi în 2012, deşi eliminarea lor era programată încă din 2010. Firmele care nu şi-au reevaluat clădirile în ultimii trei ani vor plăti impozite majorate până la 20% din valoarea de inventar, iar procentajul urcă la 40% în cazul în care operaţiunea nu a fost efectuată în ultimii cinci ani.

O altă modificare importantă pentru firme se referă la devansarea termenului de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului următor.

În acelaşi timp, va fi menţinută obligaţia de plată a impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă de către o persoană fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, pentru încă trei ani următori celui în care are loc schimbarea rezidenţei acesteia într-un stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.

Tot de la începutul anului viitor, contribuabilii care desfăşoară activitate de transport de persoane şi de bunuri în regim de taxi şi care, în 2011, au fost impuşi în sistem real, vor avea posibilitatea să opteze pentru determinarea venitului pe bază de normă de venit.

O prevedere importantă inclusă în Codul Fiscal din 2012 se referă la menţinerea impozitării suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum şi a deţinătorilor de maşini a căror capacitate cilindrică depăşeşte 2.000 de cm. O altă reglementare prevede introducerea, pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 100.000 euro, a obligativităţii depunerii declaraţiei unice o dată la trei luni şi nu lunar.