Aleşii locali au spus “nu” lărgirii organigramei Primăriei Craiova cu cinci posturi de conducere. Mai mult decât atât, consilierii i-au criticat pe funcţionari că nu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu, dar, în schimb, se vizează şefi şi directori.
Consilierii PDL au fost cei care au respins categoric ideea de a fi înfiinţate cinci posturi de şefi în Primăria Craiova, posturi publice care ar fi urmat să apară în organigrama instituţiei din anul următor. Tonul a fost dat de consilierul democrat-liberal, Doru Marinescu, care a ţinut să precizeze că, şi aşa, sunt cam multe posturi de şefi în instituţia primarului şi ar trebui ca votul să fie în sens invers, de reducere a lor, şi nu de avansare a unor persoane. “Sunt cam multe funcţii de conducere, ar trebui să fie mai altfel, exact invers, având în vedere şi situaţia de criză”, a spus consilierul de la microfonul şedinţei de săptămâna trecută, fără însă a nominaliza vreun angajat.
Consilierii, lăsaţi să vorbească singuri
În schimb, consilierul PDL, Sabin Giurgiu, a adus în discuţie un incident petrecut, săptămâna trecută, la Comisia Juridică a Consiliului Local Municipal, atunci când nici un funcţionar public reprezentând Executivul nu a venit să pregătească împreună cu consilierii proiectele de hotărâre. “Ni se cer cinci funcţii de conducere, dar atâta timp cât la şedinţele de comisii nu vor să participe, nu văd ce ar trebui să fie mai mulţi”, a replicat consilierul. Acelaşi ales local a pus şi problema că unii dintre funcţionarii publici au fost văzuţi cum îşi făceau cumpărăturile prin mall, “înţelegând de aici că, în Primărie, se rezolvă toate treburile şi le mai rămâne şi mult timp liber”.
Consilierul Boboc a cerut o analiză
Consilierul PSD, Virgil Boboc, a adoptat o poziţie de echilibru, solicitându-le colegilor consilieri să nu se grăbească în a lua o decizie în privinţa funcţionarilor publici. Social-democrat a sugerat să se facă întâi o analiză şi abia după aceea să se ia o decizie referitoare la planul de funcţii din Primăria Craiova. “Eu nu ştiu dacă avem date suficiente să spunem că sunt multe sau puţine posturi. Ar trebui să facem o analiză şi să vedem cum stau lucrurile. Legea ne permite să analizăm, să găsim o soluţie şi nu văd de ce să ne grăbim până nu avem o concluzie. E posibil ca acest plan să fie greşit, nu avem datele necesare”, a spus consilierul Virgil Boboc, fără ca propunerea lui să fie agreată.
Dincă susţine că s-au pierdut 5 milioane de euro
Viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă a venit, la rândul lui, cu o altă bilă neagră pe care a pus-o în seama Executivului din Primărie. Acesta a semnalat că s-au pierdut înjur de 5 milioane de euro din simplu motiv că nu au fost angajaţi profesionişti care să realizeze proiectele respective. “O sumă de 5 milioane de euro s-a pierdut din fonduri europene pentru că nu avem personal la Integrare. Nu am angajat oameni să se ocupe de atragerea acestor fonduri deşi ar fi fost pătiţi de comunitatea europeană, dar vrem acum să angajăm pe banii noştri. Timp de 9 luni au stat neocupate zece posturi şi nimeni nu vrea să explice de ce”, a spus Mărinică Dincă.
Un şef la şapte subalterni
Cu toate că directorul Direcţiei Juridice a Primăriei Craiova, Ovidiu Mischianu, a precizat că, dacă nu se votează acest plan, se suspendă organizarea oricărui concurs în instituţie, aleşii locali au votat împotriva acestui proiect. Propunerea respectivă prevedea ca, din 2012, Primăria Craiova să aibă 51 de funcţii de conducere – în acest moment fiind ocupate doar 45 – şi 387 de funcţii de execuţie – din care doar 361 sunt ocupate până acum, restul de 26 fiind libere. Raportat la cele 438 de funcţii publice care figurează în organigrama municipalităţii craiovene, la fiecare funcţie de conducere a administraţiei locale din Bănie ar fi urmat să există câte şapte subalterni.