Peste 10.000 de puieţi de cer, plantaţi la Greceşti

0
337

Pentru al treilea an consecutiv, în cadrul iniţiativei naţionale pe bază de voluntariat „Plantăm fapte bune în România“ s-au desfăşurat activităţi de împădurire, în mai multe judeţe, în aceeaşi zi. În Dolj, la Greceşti, 558 de voluntari au plantat nu mai puţin de 10.000 de puieţi forestieri de cer, pe o suprafaţă de două hectare.

„Plantăm fapte bune în România“ s-a desfăşurat în zece judeţe din ţară, aproape 4.100 de voluntari  împădurind în luna noiembrie 26 de hectare. Numărul total de puieţi plantaţi este de 83.185. Terenurile pe care s-au realizat acţiunile de plantare erau fără vegetaţie forestieră fiind predispuse sau afectate de diferite procese de degradare (eroziune pluvială, alunecări de teren, sărăturare, poluare sau eroziune eoliană).

O parte dintre primăriile localităţilor cu puieţi rămaşi neplantaţi şi-au asumat finalizarea plantării acestora săptămâna următoare, iar cu o altă parte urmează să se clarifice finalizarea prin discuţia organizatorilor cu reprezentanţii instituţiilor locale.

„Plantăm fapte bune în România”, un proiect de succes

Din 2011 şi până în prezent campania „Plantăm fapte bune în România” a reuşit să adune cifre impresionante: au fost împădurite 180 de hectare cu aproape 600.000 de puieţi, în 21 de judeţe. Peste 27.000 de voluntari au fost implicaţi.

«Mai mult decât un nume care duce cu gândul la o cauză, o iniţiativă, un proiect de voluntariat, „Plantăm fapte bune în România” este o stare de spirit care s-a şi materializat. Un amestec de emoţii care au prins viaţă. Sunt şapte ani de activităţi, zeci de hectare, mii de voluntari, rânduri întregi pe care statistica le pune în valoare. Ceea ce nu poate însă ea să ne arate sunt bucuria, zâmbetele, dăruirea, răspunderea asumată, devotamentul, credinţa cu care toţi cei care au ales să se implice în PFBRo au îmbrăţişat fiecare clipă a acestor ani. Creştem împreună cu pădurile noastre!», a declarat Marin Toma, preşedinte al iniţiativei ”Plantăm fapte bune în România”.

Certificate Green Endorsement pentru participanţi

Acţiuni de împăduriere au avut loc şi în judeţul Bacău, localitatea Moineşti, unde 414 voluntari au plantat 8.000 de puieţi de pin silvestru pe 2 hectare; în judeţul Buzău, localitatea Cozieni: 250 voluntari, 12.500 de puieţi de stejar pufos şi mojdrean pe 4,2 hectare; în judeţul Călăraşi, localitatea Jegălia: 370 voluntari, 6.500 puieţi de salcie pe 6 hectare; în judeţul Constanţa, localitatea Peştera: 360 voluntari, 10.000 de puieţi de salcie pe un hectar; în judeţul Dâmboviţa, localitatea Şotânga: 1.000 de voluntari, 20.000 de puieţi de plop alb pe 8 hectare; în judeţul Giurgiu, localitatea Călugăreni: 130 voluntari, 685 de puieţi de plop, 1 hectar; judeţul Gorj, localitatea Vladimir: 340 de voluntari, 8.500 de puieţi de cer şi de salcâm, 1,8 hectare; judeţul Ialomiţa, localitatea Armăşeşti: 230 voluntari, 3.000 de puieţi de plop alb, frasin şi ulm –completare; judeţul Timiş, localitatea Sînmihaiu Român: 400 voluntari, 4.000 de puieţi stejar penduculat, frasin şi corcoduş – completare.

Voluntarii vor primi în urma activităţii de plantare sau de organizare o diplomă Green Endorsement. Green Endorsement este un certificat ce recunoaşte oficial în CV voluntariatul realizat în cadrul iniţiativei „Plantăm fapte bune în România” (lansată în 2011) şi îl transformă într-un plus la angajare la cele mai mari companii din România. Pe scurt, cei care se implică fie ca plantator, fie ca organizator în cadrul iniţiativei „Plantăm fapte bune în România”, au mai multe şanse să fie angajaţi la una din companiile de top din România, partenere în campania Green Endorsement.

Romsilva a planificat plantarea a 4,1 milioane de puieţi forestieri

Pe de altă parte, pentru campania de împăduriri de toamnă, Romsilva a planificat plantarea, la nivel naţional, a 4,1 milioane de puieţi forestieri, urmând să fie regenerate 2.537 de hectare fond forestier de stat, din care 1.340 de hectare regenerări naturale şi 1.233 de hectare prin împăduriri. De asemenea, sunt prevăzute completări curente în plantaţii pe o suprafaţă de 207 de hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor pe alte 141 de hectare.

Programul anual de regenerare a pădurilor de stat administrate de Romsilva, prevede împăduriri pe o suprafaţă de 14.252 de hectare, din care 8.721 de hectare prin regenerări naturale şi 5.531 de hectare prin împăduriri, completări curente în plantaţii pe 2.589 de hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi pe alte 306 hectare.

În campania de împăduriri de primăvară, Romsilva a regenerat 12.100 de hectare, adică 84,9% din programul anual, 7.629 de hectare fiind regenerate natural, iar 4.471 de hectare au fost împădurite. În campania de primăvară au fost plantaţi 28,9 miioane de puieţi, valoarea investiţiilor în regenerarea pădurilor de stat ridicându-se la 70,3 milioane de lei.

În ultimii 26 de ani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a regenerat natural sau artificial peste 540.000 de hectare păduri de stat. Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier naţional.