Bercea Mondial şi doi oameni de afaceri reţinuţi pentru spălare de bani şi delapidare

0
117

Interlopul oltean Sandu Anghel zis Bercea Mondial şi soţia sa, Fănica Anghel, au fost scoşi din penitenciarele unde erau încarceraţi şi au ajuns în arestul IPJ Dolj. Împreună cu ei au fost reţinuţi, miercuri seara, şi doi oameni de afaceri, unul din Craiova, iar cel de-al doilea din Slatina (fost subprefect de Olt în 2009). Cu toţii sunt acuzaţi de procurorii craioveni din cadrul DIICOT de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, delapidare şi evaziune fiscală într-un dosar cu un prejudiciu evaluat la aproximativ un milion de euro. Aseară au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările în acest dosar au început în anul 2011, când Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial făcea „legea” prin judeţul Olt. El şi soţia sa au ajuns după gratii, condamnaţi definitiv pentru tentativă de omor calificat respectiv mărturie mincinoasă şi instigare la mărturie mincinoasă, însă poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT Craiova au continuat ancheta. Astfel, miercuri, 26 noiembrie a.c. oamenii legii i-au adus la sediul DIICOT Craiova pe Sandu Anghel, de 47 de ani, deţinut la Penitenciarul Colibaşi, unde ispăşeşte o pedeapsa de 8 ani şi 9 luni, pentru tentativă de omor calificat asupra unui nepot, dar şi pe soţia sa, Fănica Anghel, de 43 de ani, care era încarcerată la Penitenciarul Târgşor. Împreună cu cei doi, la audieri au mai fost aduşi Marian Dumitru Chitea, de 38 de ani, din Slatina, judeţul Olt, şi George Sergiu Dănişor, de 61 de ani, din Craiova. Chitea este cunoscut în Olt pentru că, în 2009 a fost subprefect al judeţului Olt, a mai deţinut funcţia de şef al Serviciului de Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean Olt, şi a fost director al Hidroserv. Marian Chitea l-a botezat pe unul dintre nepoţii lui Sandu Anghel zis Bercea Mondial, iar în 2011, după ce Sandu Anghel a fost reţinut pentru tentativă de omor, şi-a dat demisia de la Hidroserv Olt.

Tranzacţii cu maşini şi terenuri de…1 milion de euro

Din cercetările poliţiştilor de crimă organizată s-a stabilit că, în perioada 2007 – 2011, cei patru inculpaţi au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme, terenuri supraevaluate şi imobile prin intermediul SC Topcad Construct SRL Slatina, firmă administrată de Marian Chitea şi de George Sergiu Dănişor, astfel încât să se aleagă cu bani dar şi cu diverse bunuri, fără să achite la bugetul de stat contribuţiile datorate. Mai exact, prin intermediul acestei firme, administrată în toată această perioadă de către inculpaţii Chitea Marian Dumitru şi Dănişor Sergiu, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu peste 20 de autoturisme, mare parte de lux, achiziţionate de la SC EURO TEHNO GRUP SRL Piteşti şi SC AUTEC AUTOTEHNIK SRL Piteşti. Autoturismele au fost cumpărate în numele SC Topcad Construct SRL Slatina, prin numiţii Anghel Sandu şi Anghel Florin, delegaţi, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile SC Topcad Construct SRL Slatina. „Există suspiciuni că deşi autoturismele au fost înregistrate în contabilitatea SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina ca mijloace fixe, acestea prin intermediul inculpatului Anghel Sandu, zis „Bercea Mondial” au fost înstrăinate către membrii familiei acestuia sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără a mai fi achitate”, se arată în comunicatul DIICOT Craiova. Prin manopere similare, inculpaţii Chitea Marian Dumitru şi Dănişor George Sergiu, au achiziţionat de la membrii familiei lui Bercea Mondial bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la 1 milion de euro, după cum au mai precizat anchetatorii.

Miercuri seara toţi cei patru au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi introduşi în arestul IPJ Dolj, iar aseară au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.